Sikkerhed i Japan

Japan har en af verdens laveste kriminalitetsrater og befinder sig ligeledes højt oppe på verdens fredsindeks. Hård kriminalitet er typisk forbundet med den japanske mafia, yakuza. Både vold, tyveri og røveri er en sjældenhed i det japanske samfund i betragtning af befolkningsstørrelsen. Mens der i Danmark sker cirka et drab årligt per 100.000 indbyggere, så sker der omkring 0,3 drab i Japan. I Japan er skydevåben desuden forbudt, ligesom man har sat hårdt ind for at begrænse brugen af dem, så der siden 2010 har været under 40 skudrelaterede dødsfald om året, hvilket inkluderer selvmord. Stort set alle skudofre er desuden mænd, eftersom skudepisoder som regel har en forbindelse til bandekonflikter, idet skydevåben typisk smugles  til Japan via mafiaen fra lande som Filippinerne. Japan betragtes ikke som et oplagt terrormål grundet nationens strenge indrejsepolitik og passive rolle i krigsførelse. Intern terror har dog tidligere fundet sted og er blevet begået af forskellige former for sekter eller oprørsgrupper.

I Japan sker der cirka 4 trafikdrab per 100.000 indbygger, hvilket er nogenlunde det samme som i Danmark. I forhold til Danmark har Japan dog en meget barsk natur, så her er det nemt at komme til skade, idet der er både bjerge, floder og kløfter, der udgør en sikkerhedsrisiko. I Japan er man ikke dækket af det blå sygesikringskort, så det kan være en god ide at købe en rejseforsikring, idet man selv skal betale for behandling af eventuelle skader. Japan rammes også jævnligt af naturkatastrofer såsom jordskælv og tyfoner, hvilket sker årligt, mens tsunamier og vulkanudbrud er mere sjældne.

Nedenfor ses en detaljeret gennemgang over, hvad man skal forholde sig til angående sikkerhed i Japan.

 

Mistede ejendele

Sikkerhed i Japan


Mister eller taber man ejendele, vil de med stor sandsynlighed blive indleveret på et af landets hittegodskontorer, som kan findes på stationer eller politikontorer i nærheden. Hér vil de blive opbevaret i to uger, inden de vil blive videregivet til et centralt depot, der vil have genstandene liggende i tre måneder, før de lovligt kan blive hentet af vedkommende, der har indleveret dem. Selv tabte punge og penge vil blive afleveret på hittegodskontorer. I 2016 blev der indleveret kontanter med en værdi på mere end 3,5 milliarder yen og ¾ af disse fandt vej tilbage til deres ejere. Det er dog heller ikke ualmindeligt, at folk lader være med at røre andres tabte ejendele, så de altså får lov at blive liggende, indtil man selv kommer tilbage og finder frem til dem igen.

Farlige dyr

Sikkerhed i Japan


I Japan lever der bjørne, men det er kun sjældent, de bevæger sig ind i nærheden af byer. Det er typisk sult, der gør, at de vælger at nærme sig mennesker, for de er normalt temmelig sky. Bjørne dræber i gennemsnit under 5 mennesker om året i Japan og er godt nok landets største rovdyr, men ikke det farligste. Det er derimod bier og hvepse, som er skyld i mellem 30 og 40 dødsfald årligt, og den japanske kæmpehveps, der kan blive op til 5 cm. lang, kan dræbe selv raske mennesker, hvis man bliver stukket nok gange. Disse er dog mest aktive i sommerhalvåret.

Japan er også hjemsted for 47 slangearter – heriblandt 3 giftige. Det er dog kun to af disse, der har en gift, som er stærk nok til at dræbe et menneske, men folk i risikozonen er udelukkende dem med et svækket immunforsvar. Der registreres under 10 dødsfald årligt, og der er typisk tale om ældre mennesker. Et bid skal dog under alle omstændigheder behandles på et hospital, da det ellers kan føre til vævskader.

I nødstilfælde

Den japanske alarmcentral har følgende telefonnumre:

Ambulance og brandvæsen: 119

Politi: 110

Sikkerhed i Japan


I tilfælde af jordskælv eller tsunami:


Japan befinder sig på randen af tre tektoniske plader, og derfor rammes landet af cirka 1.500 jordskælv om året. Langt de fleste kan knap nok mærkes, men hvis et stort jordskælv skulle bryde ud, så er japanerne opdraget til at reagere.

Sidder man indendørs, så søg straks tilflugt under et bord, en seng eller lignende, der kan beskytte jer fra væltende møbler og et eventuelt kollaps af loftet. Lad være med at løbe ud, imens jordskælvet er i gang, idet bygningsrester kan styrte ned på fortovet, ligesom elmaster kan risikere at vælte. Japanske bygninger er designet til at modstå jordskælv, så risikoen for, at de falder sammen, er meget lille. Opholder man sig udendørs, så søg væk fra bygninger – find i stedet et åbent område og vær hele tiden opmærksom på revner i jorden, ødelagte gas- og vandrør og nedfaldne el-kabler. I Japanske byer findes der officielle evakueringsområder, så i tilfælde af et voldsomt jordskælv med store ødelæggelser bør man følge menneskemængden for at få hjælp.

En sjælden gang kan et jordskælv udløse en tsunami. Ved kystlinjerne vil der i så fald lyde en sirene, mens en stemme fra højtalerne vil bede folk om at evakuere og søge til højereliggende områder. I værste fald er et hustag ikke nok. Japan er heldigvis fyldt med bjerge, så der er som regel høje bakker i udkanten af byerne, hvor man kan være i sikkerhed fra en flodbølge. Områder, som er i farezonen, har som regel skilte, som viser, hvor man skal søge i sikkerhed, ellers kan man blot følge menneskemængden. 

Husk at kontakte den danske ambassade enten personligt eller på telefon 03-3496-3001 og meddel om eventuelt tilskadekomne eller bekræft, at I er uskadte. Det er også altid en god ide at kontakte familie og bekendte hjemme i Danmark, så de ved, at man er uskadt, uanset om man har været berørt af en katastrofe eller ej, idet jordskælv og tsunamier i Japan generelt dækkes dårligt af danske medier, som ikke er gode til at beskrive omfanget af disse.

Total Page Visits: 478 - Today Page Visits: 1