Chihiro og heksene

Information

Billeder

Original titel: Sen to Chihiro no Kamikakushi


Studie: Studio Ghibli

Instruktør: Hayao Miyazaki

År: 2001

Genre: Myter, fantasy

Spilletid: 125 minutter

Baseret på: Originalt værk

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Chihiro og heksene

.

Univers

Chihiro og heksene er sat i virkelighedens verden, men det meste af handlingen foregår i en parallelverden beboet af ånder og mytiske væsner. Her findes både magi og bizarre fænomener, der på den måde ophæver realismen tilknyttet den fysiske verden.

Karakterdesignet er derfor temmelig unaturligt for de fleste karakterers vedkommende, men menneskerne er dog kendetegnet ved at have et troværdigt udseende uden unaturlige øjenfarver og hårfarver - dog med nogle overdrevne ansigtstræk nu og da.

Handling

Pigen Chihiro flytter med sin mor og far til en ny by, men på vej til deres nye hjem finder de frem til en forladt forlystelsespark, hvor forældrene opdager en buffet, som de vælger at spise af. Chihiro kan fornemme at noget er galt, men da hun vil have sin mor og far med sig, bliver de forvandlet til grise, og den lille pige bliver da pludselig fanget i åndeverdenen, hvor hun må prøve at klare sig bedst muligt, så hun igen kan vende tilbage til virkeligheden.

Min mening

Denne film er et af Hayao Miyazakis mesterværker og nok den mest kendte i Vesten, hvilket faktisk er ret underligt, da fortællingen næppe kunne blive mere japansk. De fleste af de åndelige væsner er taget direkte ud fra shintoismen, og man kan dermed spørge, hvad udlændinge egentlig får ud af at se den, da de ikke er i stand til at begribe den sande essens af handlingen. Konceptet et sågar baseret på et japansk fænomen kaldet kamikakushi, hvor man mener, at folk forsvinder fra den fysiske verden og ender op i åndeverdenen.

Ikke desto mindre er budskabet forståeligt nok, og det er da også en underholdende historie, men jeg tror mest af alt, at det er animationen og den fantastiske fortælling, der tiltaler seerne, for kreativiten fejler i hvert fald ikke noget. Her er tale om en virkelig flot tegnefilm, der er rig på detaljer, farver og dynamik. Der er både action, romantik og en kompleks karakterudvikling i et fascinerende univers, der virker både tillokkende og frastødende på samme tid. Så selvom man ikke genkender de besynderlige væsner, så er de i det mindste så sære og interessante, at man bogstavelig talt trækkes ind i en helt anden verden, hvilket er noget af det, anime gør bedst.

Egentlig handler filmen grundlæggende set om prostitution, men det skal man nok ikke tænke for meget over, da det fjerner den uskyldighed, der har gjort den populær hos både børn og voksne. Takket være Chihiro og heksene fik omverdenen i sandhed øjnene op for anime, da filmen vandt en Oscar, så bare af den grund er jeg glad for den. Desværre er det i mine øjne også et af Studio Ghiblis sidste mesterværker, for herefter begyndte det desværre at gå ned ad bakke med kvaliteten og de eventyrlige fortællinger, idet man mere og mere gik bort fra at skabe sine egne.

Vurdering


Favoritkarakter:
Nulfjæs


Plot: 


Karakterer:


Stemmer:


Animation:


Stil:


Overordnet karakter:

9/10
Total Page Visits: 1223 - Today Page Visits: 1