Kiki – den lille heks

Information

Billeder

Original titel: Majo no Takkyubin


Studie: Studio Ghibli

Instruktør: Hayao Miyazaki

År: 1989

Genre: Fantasy, drama

Spilletid: 103 minutter

Baseret på: Bog

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Kiki - den lille heks

.

Univers

Kiki - den lille heks udspiller sig i en alternativ udgave af den virkelige verden, hvor tiden minder om midten af det 20. århundrede. I denne verden eksisterer der dog magi og hekse, der er i stand til at udføre det, ligesom en af hovedpersonerne er en talende kat.

Karakterdesignet er anatomisk korrekt og realistisk for de fleste karakterers vedkommende uden brug af unaturlige frisurer, hårfarver eller øjenfarver. Dog er der nu og da lidt overdrevne ansigtsudtryk, og katten Jiji er generelt meget tegnefilmsagtig.

Handling

Pigen Kiki skal forlade sit hjem, så hun kan tage ud i verden og begynde sit hverv som heks. Hun udser sig en stille havneby og beslutter sig for at benytte sig af sine magiske evner til at starte en leveringsservice.

Min mening

Dette er et af Hayao Miyazakis tidligere værker, selvom det oprindeligt ikke var ham, der skulle have instrueret den, men han overtog projektet, og jeg synes, det var her, han begyndte at miste sig selv, da Kiki - den lille heks mangler noget af det, man blandt andet så i Min nabo Totoro og Laputa - slottet i himlen.

Det er, som om han med Kiki - den lille heks bevæger sig for meget ned i børnehøjde og på aktiv vis går efter at skabe en familiefilm, og så snart kunstnere forsøger at please deres publikum, så bliver det typisk et kedeligt produkt, de leverer. Ikke at Kiki - den lille heks er kedelig, men filmen mangler den dynamik og dybde, der kendetegner mange andre Studio Ghibli-film. Dog er det som altid en sød fortælling i et eventyrligt univers.

Her er for eksempel ikke noget spektakulært klimaks udover en lidt vanvittig scene med et luftskib. Hele handlingen følger et meget roligt og forholdvis udramatisk tempo. Mit bud er, at det er fordi filmen er baseret på en bogserie, så Miyazaki har taget udgangspunkt i en anden persons univers og dermed været bundet til dette. Det samme sker senere i hans karriere, og præcis som med film som Det levende slot, så synes jeg Kiki - den lille heks bliver en tør kiks. Jeg mistænker, at det er hans fascination for flyvning, der fik ham til at  købte rettighederne til bogserien.

Jeg foretrækker, når Miyazaki skaber sine egne historier og slår sig løs i disse, for det er der, han viser, at han er et geni og slår benene væk under folk. Stilen i Kiki - den lille heks er temmelig barnlig og særligt Jiji ligner noget fra en børneserie langt under Miyazakis niveau. Når man tænker på at filmen er fra 1989, er der dog stadig tale om en flot film, men det bliver en typisk familiefilm uden det store drama eller unikke elementer. Af den grund glemmer jeg ofte at nævne Kiki - den lille heks, når jeg skal remse Ghibli-film op, fordi den simpelthen ikke skiller sig nok ud blandt ægte klassikere.

Vurdering


Favoritkarakter:
Jiji


Plot: 


Karakterer:


Stemmer:


Animation:


Stil:


Overordnet karakter:

7/10
Total Page Visits: 1067 - Today Page Visits: 1