Når vinden rejser sig

Information

Billeder

Original titel: Kaze Tachinu


Studie: Studio Ghibli

Instruktør: Hayao Miyazaki

År: 2013

Genre: Historisk drama, romantik

Spilletid: 126 minutter

Baseret på: Den virkelige flyingeniør Jiro Hirokoshis liv

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Når vinden rejser sig

.

Univers

Når vinden rejser sig tager udgangspunkt i den virkelige flyingeniør Jiro Hirokoshis liv i første halvdel af det 20. århundrede, men man har dog valgt at skildre dette i en fiktiv fortælling. Selve handlingen udspiller sig derfor i den virkelige verden, men der optræder urealistiske scenarier i form af drømme.

Karakterdesignet er gjort naturtro uden brugen af unaturlige frisurer, hårfarver eller øjenfarver, men der er dog eksempler på overdrevne ansigtstræk.

Handling

Jiro Hirokoshi drømmer om at blive pilot, men hans dårlige syn forhindrer ham desværre i at blive dette. I stedet ender han med at blive flyingeniør, og hans fascination af flyvning gør, at han sjældent kan tænke på meget andet, hvilket medfører, at han bliver en ekspert på området og en vigtig brik i udviklingen af Japans luftfartøjer.

Min mening

Dette er en okay film med en sød fortælling og smukke visuelle virkemidler, men taget i betragtning af, at det er Hayao Miyazaki, der står bag, så virker den temmelig flad i forhold til hans tidligere værker. Det er tydeligt, at denne film primært er tiltænkt børn, idet der er et minimum af drama og mange typiske tegnefilmsagtige elementer.

En af mine yndlingsscener er, da jordskælvet rammer Tokyo i 1923, men i stedet for at skildre dette som en tragedie bliver det nærmest en uskyldig hændelse, hvor jorden knurrer, og alle lader til at overleve. I virkeligheden var det den værste naturkatastrofe i Japans historie, så det virker lidt mærkeligt, at man ikke har valgt at gøre noget ud af at vise dette (også for japanske børns skyld, så de forstår, hvad der skete dengang). 

Miyazakis stil er med tiden blevet mere blød og enkel, hvilket også påvirker den måde, man ser filmen, for den virker meget barnlig og simpel. Der er selvfølgelig tale om en underholdende og belærende film for de yngre målgrupper, men mange af Studio Ghiblis film kan ses og nydes af folk i alle aldre. Det eneste, jeg synes, at man som voksen kan forholde sig til, er dilemmaet med at skulle balancere karriere og drømme med sit privatliv og personlige relationer. Jiro skal jonglere med at være flyingeniør og arbejde for landet, samtidig med at han har en syg kone. Og resultatet af dette har man trods alt valgt at skildre på sørgelig vis, så selv voksnes hjerter bliver rørt.

Flykyndige vil muligvis også nyde denne film, da jeg sideløbende googlede modeller og fandt ud af, at flyene i filmen er ægte typer fra tiden, som handlingen foregår i. Alt i alt er det dog tydeligt, at der her er tale om en film, der udelukkende er blevet til grundet Miyazakis besættelse af flyvning, og jeg havde foretrukket, at han havde opfundet sit eget univers, hvilket han er bedst til. Det er som om, at han i sin sidste tid har fokuseret på at realisere projekter, som han selv er interesseret i, og så bliver publikummet samtidig snævret ind, hvis man ikke fortæller en tidløs historie med en mindeværdig fortælling. Der kommer desværre høje forventinger til instruktører, der er kendte for at levere episke mesterværker.


Vurdering


Favoritkarakter:
Nahoko


Plot: 


Karakterer:


Stemmer:


Animation:


Stil:


Overordnet karakter:

7/10
Total Page Visits: 690 - Today Page Visits: 1