Paprika

Information

Billeder

Original titel: Papurika


Studie: Madhouse

Instruktør: Satoshi Kon

År: 2006

Genre: Thriller, mysterie, sci-fi

Spilletid: 90 minutter

Baseret på: Bog

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

.

Paprika

Univers

Paprika foregår i en alternativ udgave af den virkelige verden, hvor man via en opfindelse er i stand til at bevæge sig ind i folks drømme. Der er derfor mange urealistiske elementer, da disse optræder i drømmeverdenerne, der dog også har tendens til at flyde sammen med virkeligheden.

Karakterdesignet varierer og er for nogle personers vedkommende mere realistisk end for andres, dog uden brugen af unaturlige frisurer, hårfarver eller øjenfarver.

Handling

Atsuko Chiba arbejder som psykoterapeut og har mulighed for at analysere og behandle patienter ved at træde ind i deres drømme som sit alter ego, Paprika. Da den opfindelse, hun anvender, dog bliver stjålet, viser det sig, at der også er tale om et våben, der kan smadre mennesker indefra.

Min mening

Paprika er på mange måder et stort rod både hvad angår handling og elementer, men der er jo fordi, at fortællingen foregår i et univers, hvor virkelighed og drømme flyder sammen, og hvis der er noget, drømme er, så er det lige netop rodet. De giver ikke mening, fordi alt kan ske uden grund, hvilket afspejles perfekt i denne film.

For nogen kan det nok virke for meget, men ikke desto mindre er Paprika en mere realistisk gengivelse af drømmeuniverset end film som for eksempel Inception, der er præget af unaturlig orden i det menneskelige sind. Paprika vil mange nok også betegne som Satoshi Kons mesterværk, da filmen opsummerer alt det, han står for. Ærgerligt nok døde han i 2010, så vi fik aldrig at se, om han kunne blive vildere endnu, men i forhold til hans tidligere værker, så virker Paprika i hvert fald som en eskalering på temaerne virkelighed og fantasi.

Og her er animation en gave, for man er i stand til at skabe billeder, som er så bizarre, foruroligende og absurde. Det mest interessante ved Paprika er lige netop de mange overnaturlige aspekter i en film, der ellers er sat i den virkelige verden, hvor de er uvirkelige, men fordi de er en del af menneskets fantasi, så bliver de virkelige, og sådan er det også med historier, der blot er forestillinger, indtil de manifesteres som værker.

Satoshi Kon viser derfor ikke en skør verden - han viser, hvor skøre vi mennesker er, fordi vi er i stand til at skabe den slags verdener, og så handler det også om, at man ikke bliver opslugt for meget i dem, for så kan man til sidst ikke kende forskel på fantasi og virkelighed. Ironisk nok viser han dog også, hvor skør virkeligheden er ved at implicit at kritisere det japanske samfund med de absurde parader. Faktisk er der så meget at analysere i denne film, at den kan være svær at nyde, hvis man ikke prøver på at forstå den.

Vurdering


Favoritkarakter:
Paprika


Plot: 


Karakterer:


Stemmer:


Animation:


Stil:


Overordnet karakter:

8/10
Total Page Visits: 471 - Today Page Visits: 1