Livvagten

Information

Billeder

Original titel: Youjinbou

Instruktør: Akira Kurosawa

År: 1961

Genre: Historisk drama, samurai, action

Spilletid: 110 minutter

Livvagten


Livvagten

.

Livvagten

.

Livvagten

.

Livvagten


Livvagten


Livvagten

Handling

En enlig samurai ankommer til en lille landsby, der terroriseres af to stridende klaner. Han beslutter sig for at blive og tage del i opgøret ved skiftevis at tilslutte sig begge sider blot for at beskue dem bekæmpe hinanden.

Min mening

Livvagten er en af Akira Kurosawas mest ikoniske film, er blandt andet er kendt for at være blevet "genindspillet" (kopieret) som en western under titlen En nævefuld dollars i 1964. Dette er ikke overraskende, for allerede fra begyndelsen føles filmen som en klassisk western med både stemning, kulisser og persongalleri. 


Hovedkarakteren er noget af et myserium, for man ved intet om ham og lærer intet om ham. Hans navn er åbenlyst et alias, og det er bare en interessant tilgang at holde alt ved en hovedperson skjult for seerne, så man følger handlingen gennem ham i stedet for at komme ind på livet af ham. Det både fjerner og tilføjer ironisk nok psykologisk dybde på samme tid, fordi man må analysere hans handlinger og dømme ham ud fra disse, hvilket man gradvist får mulighed for, efterhånden som handlingen skrider frem.

Filmen foregår stort set kun i den samme landsby, og det er egentlig en klog måde at spare penge på ved at opbygge en by af kulisser og kun benytte disse, for på den måde bliver fortællingen begrænset til en enkelt begivenhed på et enkelt sted, og den bliver både overskuelig og nem at forholde sig til.

Slutningen og dermed filmens morale er ret uforudsigelig men på samme tid forventet. Jeg kan specielt godt lide, at de medvirkende virker troværdige. Der er nemlig ingen "pæne" mennesker, som man typisk kender det fra film. Selv glædespigerne er lidt utiltrækkende, og miljøet virker generelt så slidt, at det synes ægte. Brugen af kulisser er virkelig en af Akira Kurosawas talenter, og som med andre af hans film er han god til at anvende vinkler og visuelle virkemidler som en del af hans fortælleteknik, så visse scener får tilføjet et ekstra lag, selvom de ellers er forholdsvis replikløse.

Vurdering


Favoritkarakter:
"Sanjuro"


Plot: 


Karakterer:


Skuespil:


Afslutning:


Det visuelle:


Overordnet karakter:

7/10
Total Page Visits: 30 - Today Page Visits: 1