Bangka-massakren

Bangka-massakrenI løbet af Anden Verdenskrig overtog Japan flere asiatiske nabolande under en årelang invasion, der spredte både død og ødelæggelse med sig. Og en af de nationer, der blev udpeget som mål, var Singapore, som grundet sin størrelse ikke kunne hamle op med de japanske styrker, selvom landet på dette tidspunkt var underlagt britisk styre. Der var derfor mange britiske statsborgere til stede i Singapore, da japanerne invaderede landet den 8. februar 1942, og tusindvis af mennesker mistede livet henover de kommende dage, før Japan vandt slaget den 15. februar. Under kampene var dampskibet SS Vyner Brooke dog sejlet fra Singapore med en besætning bestående af britiske og australske flygtninge i skikkelse af sårede soldater og lægepersonale – primært udsendte sygeplejersker. Men den 14. februar blev skibet bombet af japanske fly, hvorved to sygeplejersker omkom under forlisset.

De overlevende søgte tilflugt på de omkringliggende øer – heriblandt den indonesiske ø Bangka, hvor omkring 100 mennesker forsamlede sig, hvoraf 22 af disse var australske sygeplejersker. Bangka var desværre allerede blevet overtaget af Japan, så de overlevende blev enige om at overgive sig til japanerne, og en repræsentant blev derfor sendt afsted til byen Muntok for at give de japanske styrker besked, mens sygeplejerskerne tog sig af de sårede og samtidig opsatte et Røde Kors-flag. Den 16. februar vendte den udsendte mand så tilbage sammen med 20 japanske soldater. Men selvom de ellers havde overgivet sig, så blev alle raske mænd beordret med på stranden, hvor de blev henrettet, da japanerne valgte at skyde dem med brug af maskingeværer. En australsk mand formåede at overleve ved at springe i havet og svømme bort, mens en civil amerikaner ligeledes slap med livet i behold.

Efterfølgende begav de japanske soldater sig tilbage til gruppen med de 22 sygeplejersker, som allerede havde hørt skuddene. Sygeplejerskerne samt en enkelt civil kvinde blev først voldtaget af soldaterne, før også de blev beordret med på stranden, hvor de blev dirigeret ud i vandet og likvideret med maskingeværer. Men igen var der en enkelt, som overlevede, og de i alt tre vidner kunne efterfølgende berette, hvad der var sket på Bangka, hvor i alt 82 personer var blevet ofre for en overlagt massakre. Dette inkluderede også drabene på britiske og australske soldater, som i forvejen var såret. For efter at have skudt sygeplejerskerne, vendte japanerne tilbage til lejren, hvor de sidste overlevende fra skibsforliset blev stukket ihjel med bajonetter.

De eneste, som overlevede massakren, valgte senere at overgive sig til japanerne, hvorpå de levede de næste tre år som krigsfanger. Men da krigen sluttede var deres beretninger med til at kaste lys over hændelsen på Bangka, der blev betegnet som en krigsforbrydelse – først og fremmest fordi japanerne havde henrettet folk, som havde overgivet sig, men også fordi man havde begået overlagt drab på lægepersonale, som var i besiddelse af et Røde Kors-flag. Det er dog aldrig kommet frem, hvem der stod bag massakren på Bangka, og ingen er derfor nogensinde blevet stillet til ansvar for denne.

Total Page Visits: 21 - Today Page Visits: 1