Mordet på Hitoshi Igarashi

Mordet på Hitoshi Igarashi
Hitoshi Igarashi

 

Mordet på Hitoshi Igarashi

I 1988 blev romanen De Sataniske Vers udgivet af forfatteren Salman Rushdie, og for dette blev der året efter udstedt en fatwa mod ham, da Irans religiøse leder anså bogens indhold for at være blasfemisk, fordi der i denne optræder en drømmesekvens, hvor profeten Muhammed  blandt andet betvivler, at Allah er den eneste gud. I marts 1991 blev fatwaen udvidet til ligeledes at inkludere alle, som havde taget del i bogens udgivelse, hvilket også inkluderede oversættere. Dette endte med at gå ud over den japanske oversætter af bogen, hvilket var professoren Hitoshi Igarashi, som faktisk havde valgt at oversætte bogen, så japanerne kunne læse den og forholde sig til den debat, som den havde sat gang i på verdensplan. Hitoshi var nemlig uddannet i mellemøstlige studier og havde sågar boet i Iran, før landets revolution brød ud 1979, hvilket førte til etableringen af det religiøse styre, der endte med at koste ham livet.

I begyndelsen af juli 1991 blev den italienske oversætter af De Sataniske Vers, Ettore Capriolo, stukket ned i sit hjem i Milano. Han overlevede dog og efterfølgende blev Hitoshi tilbudt politibeskyttelse, hvilket han imidlertid ikke mente, at han havde brug for. Men dette skulle vise sig at være forkert, for kun en uge senere blev han fundet død på Tsukuba Universitet, hvor han var ansat som lektor med speciale i mellemøstlig litteratur.

Hitoshis døde krop blev fundet foran en elevator om morgenen den 12. juli, og man mener, at han må være blevet slået ihjel aftenen før, hvor han højst sandsynligt blev udsat for et knivangreb efter at have forladt sit kontor for at tage hjem. På dette tidspunkt var der ikke mange andre til stede på universitetet, så ingen så drabet eller den person, der begik det. Dog kunne man følge blodsporet ud fra universitetet, hvor det forsvandt, således at man ikke kunne opspore den skyldige. Men eftersom Hitoshi var blevet dræbt få måneder efter, at der var blevet udstedt en fatwa mod alle, der havde taget del i udgivelsen af De Sataniske Vers, ligesom hans død hændte ugen efter angrebet på Ettore Capriolo, så konkluderede man, at Hitoshi Igarashi måtte være et offer for en fatwa, som nogen altså havde valgt at handle på. Universitetet var åbent for alle udefrakommende, og man kunne nemt finde ud af, at Hitoshi var ansat, så hvem som helst kunne have begået drabet - dog skulle man også have et vist kendskab til hans arbejdstider og vide, hvor hans kontor befandt sig.

Hvem der stod bag drabet er bare aldrig blevet opklaret, men det må formodes, at der var tale om en muslim, da fatwaen var henvendt muslimer. Hvorvidt det var en japaner eller udlænding er dog umuligt at sige, for det japanske politi havde svært ved at opbygge et samarbejde med den iranske ambassade i Japan, der muligvis vidste mere om sagen, end de gav udtryk for. Der har nemlig været spekulationer om, at Hitoshi Igarashi blev dræbt af en iransk agent, der var blevet hyret af det iranske styre, fordi Ettore Capriolo tilsyneladende var blevet angrebet af en sådan. Drabssagen blev forældet i 2006, så ingen længere kan blive dømt for mordet, men alligevel har dette altså ikke fået gerningsmanden til at træde frem. I Norge blev forlæggeren William Nygaard desuden udsat for et drabsforsøg, da han blev skudt i 1993, mens Salman Rushdie selv blev stukket ned under et debatmøde i New York i 2022.

Total Page Visits: 389 - Today Page Visits: 1