Mordet på Kazuko Toyonaga

Mordet på Kazuko ToyonagaKazuko Toyonaga var en 22-årig japansk kvinde fra Tokyo, der i 1986 valgte at deltage i et betalt forskningsforsøg i Tyskland sammen med en gruppe andre japanere, hvorefter hun besluttede sig for på egen hånd at tage på rundrejse i Europa. Efter at have været i Italien og Holland tog hun den 27. september på en tur i Skandinavien, hvor første stop var København. Her vendte hun tilbage i starten af oktober, hvor hendes rejse imidlertid sluttede. Det sidste livstegn fra Kazuko Toyonaga var et postkort sendt fra Helsinki den 4. oktober, hvor hun fortalte om sine planer om at vende tilbage til Danmark og derfra rejse videre til Sydeuropa, men så langt kom hun dog aldrig.

Nogle uger senere, den 31. oktober, fandt en taxachauffør nemlig en sort sæk i havnen ved Islands Brygge, som skulle vise sig at indeholde underkroppen og benene fra en kvinde. Den 7. november fandt man endnu en sæk med overkroppen og armene fra den samme kvinde og til sidst lykkedes det at lokalisere det afhuggede hoved, hvorved man kunne bekræfte at der var tale om en asiat. Der var dog ingen personlige ejendele i sækkene, så politiet kunne ikke identificere kvinden, hvilket førte til, at hun blev efterlyst internationalt. Først i juni 1987 fandt man ud af, at det drejede sig om Kazuko Toyonaga, der på sin rejse i København var blevet kvalt og derefter parteret, inden hendes ligdele var blevet smidt i vandet. Politiet mente, at hun var blevet dræbt i perioden fra den 8. til den 15. oktober, men der var dog ingen beviser, der kunne lede dem på sporet af en gerningsmand, ligesom Kazukos ejendele aldrig er dukket op.

Mordet på Kazuko Toyonaga er altså en af de danske drabssager, der aldrig er blevet opklaret, og trods sagens bestialske karakter, så bliver den sjældent omtalt. Da Peter Madsen i 2017 dræbte den svenske Kim Wall, kom der dog pludselig fokus på sagen om den japanske turist, da der opstod spekulationer om, hvorvidt han også kunne stå bag drabet på hende, blot fordi der også var tale om et parteringsdrab på en udenlandsk kvinde i København. Seriemorderen Smail Tulja fra Montenegro, der menes at stå bag drabene på flere kvinder i Europa, har ligeledes været mistænkt i sagen, der desuden har været sat i forbindelse med det uopklarede parteringsdrab på den svenske Catrine da Costa i 1984.

I Japan er mordet på Kazuko Toyonaga opkaldt efter de medicinske forsøg, hun deltog i i Tyskland, til trods for at disse tilsyneladende ikke har nogen tilknytning til sagen. Dog eksisterer der rygter om, at flere kvinder, som tog del i forsøgene, hvor man testede præventionsmidler, blev slået ihjel og parteret i Tyskland – i samme periode, som Kazuko Toyonaga blev dræbt, så hun af nogen mistænkes for at være et offer for en seriemorder tilknyttet den tyske medicinalvirksomhed, der udførte de forsøg, som Kazuko og mange andre valgte at tilmelde sig. Dog er der ingen beviser for dette, da virksomheden har afvist, at de tyske ofre skulle have taget del i deres forsøg, ligesom Kazuko blev slået ihjel i Danmark.

Egentlig minder mordet på Kazuko Toyonaga om en helt anden sag – nemlig en sag fra Holland i 1965, hvor den 32-årige Yutaka Kamedas parterede lig blev fundet i en kuffert, som var blevet smidt i en af Amsterdams kanaler. Yutaka var blevet udstationeret til Bruxelles i Belgien af sin arbejdsplads, før han få måneder før sin død flyttede til Amsterdam, hvor han af ukendte årsager endte med at blive dræbt. Præcis som med sagen om Kazuko Toyonaga, så er mordet på Yutaka Kameda nemlig aldrig blevet opklaret. Dog mistænkte politiet en af Yutakas japanske bekendte, som dog døde i en bilulykke, mens afhøringen af ham stod på, så det derfor aldrig blev slået fast, om han i det hele taget havde noget med sagen at gøre.

Total Page Visits: 1284 - Today Page Visits: 2