Heiwaike-katastrofen i 1951

Heiwaike-katastrofen i 1951

Heiwaike-katastrofen i 1951

Den 11. juli 1951 mistede 114 mennesker livet i nutidens Kameoka vest for Kyoto, da et vandreservoir kollapsede og lagde flere små landsbyer i ruiner. Reservoiret var en kunstig sø ved navn Heiwaike, der blev anlagt i 1949 med brug af en jorddæmning, og det var altså denne, der gav efter seks år senere, hvor store mængder regn førte til, at jorden blev blødgjort, samtidig med at vandstanden i søen steg, således at det til sidst blev umuligt for vandet at forblive i denne.

Den 20 meter høje dæmning sprang læk omkring klokken 9.30, og tusindvis af kubikmeter vand flød herefter ud og forenede sig med Toshitani-floden, der således gik over sine breder grundet de enorme mængder vand, der satte gang i en flodbølge, som uden varsel skyllede gennem landsbyerne nær floden og rev flere bygninger med sig, mens 280 mennesker ligeledes blev taget af strømmen.

Mens størstedelen af disse overlevede, så omkom 114 mennesker altså i vandmasserne, og i Kyoto-præfekturet oplevede man samtidig store oversvømmelser, så mange andre omkom på denne dag. Det blev senere konkluderet, at dæmningen hverken var blevet vedligeholdt eller efterset, og den blev aldrig genopført på ny. Der blev siden rejst et mindesmærke ved ruinen, som fik lov at stå.

Total Page Visits: 121 - Today Page Visits: 1