Mihara vulkanudbruddet i 1986

Mihara vulkanudbruddet i 1986
Lava flyder fra vulkanen

Mihara vulkanudbruddet i 1986

På den 91 kvadratkilometer store ø Izu Oshima ligger den 764 meter høje vulkan Mihara, der er aktiv, men ikke desto mindre er øen beboet af flere tusinde mennesker. I 1986 måtte disse dog evakueres, da Mihara begyndte at gå i udbrud den 15. november, hvor lava begyndte at samle sig i krateret. Dette fik op mod 5000 turister og pressefolk til at valfarte til øen, så de kunne få et glimt af udbruddet, men dette var dog kun lige begyndt, for seks dage senere, den 21. november, blev vulkanen ramt at voldsomme rystelser, der førte til udstødese af enorme mængder lava og aske.

Da lavaen begyndte at flyde mod foden af vulkanens nordlige side, hvor tusindvis af mennesker opholdt sig, blev det besluttet at evakuere hele øen, da man indsatte skibe såvel som fiskerbåde til at fragte i alt 10.226 folk til det japanske fastland. Den hurtige indsats betød, at ingen mennesker mistede livet som følge af udbruddet, som blev dokumenteret af filmhold til det sidste. På et tidspunkt fangede man eksempelvis billedet af en menneskeskikkelse nær det spyende krater, hvilket viste sig at være en fotograf, der havde trodset forbuddet om at opholde sig på vulkanen, men trods de dramatiske billeder, så overlevede han dog.

Da vulkanen atter faldt til ro, fik øens beboere lov til at vende tilbage den 22. december samme år, hvor de kunne flytte ind i stort set intakte huse, da udbruddet ikke havde ført til betragtelige ødelæggelser i byområderne. Området omkring krateret blev dog lukket af i et årti, før det åbnede igen i 1996.

 

Total Page Visits: 476 - Today Page Visits: 1