Tragedien på Tomuraushi-bjerget i 2009

Tragedien på Tomuraushi-bjerget i 2009       Tragedien på Tomuraushi-bjerget i 2009

Tomuraushi-bjerget er et 2.141 meter højt bjerg, som er den del af Ishikari-bjergkæden på det centrale Hokkaido. Hvert år er der mange, der vælger at besøge Tomuraushi-bjerget, fordi det er et forholdsvis nemt bjerg at bestige, men i 2009 lagde bjerget dog grund til en af Japans værste bjergulykker i nyere tid, da 9 mennesker omkom på det – 8 af disse var en del af en større gruppe på i alt 18 personer. Modsat mange andre bjergulykker i Japan, så skete denne ikke i vinterhalvåret, men derimod om sommeren, hvor de fleste af landets bjerge er åbne for besøgende, fordi der ikke længere er sne på dem, hvilket gør det mere sikkert at befinde sig på dem. Alligevel endte det dog i en tragedie, da 15 amatørklatrere (5 mænd og 10 kvinder) tog på en firedages udflugt i Ishikari-bjergene i selskab med tre guider i 2009. Turen startede den 14. juli, hvor vejret var fint, men ifølge vejrudsigten ville man i de to kommende dage dog opleve uvejr i området. Dette skulle vise sig at holde stik, for den 15. juli tog vinden til, og det begyndte at regne, mens gruppen på 18 personer på dette tidspunkt befandt sig i bjergene. Alle var gennemblødte, da de nåede frem til en bjerghytte, hvor det var svært for nogen at få varmen på grund af de lave temperaturer i den højde, de befandt sig i.

Næste morgen – den 16. juli – havde uvejret fået godt fat, men man valgte alligevel at begive sig videre på turen gennem bjergene. Igen blev mange gennemblødte denne dag, og eftersom de fleste af deltagerne på turen var ældre mennesker over 60, så blev det til sidst for meget for deres kroppe, idet flere af dem simpelthen begyndte at få det dårligt og kollapse som følge af nedkøling. De tre guider havde svært ved at holde styr på gruppen, der som konsekvens blev splittet op, og da situationen dermed var ude af kontrol, blev der omsider slået alarm. Mens det lykkedes for enkelte personer at komme ned fra bjerget på egen hånd i løbet af aftenen og natten, så blev helikoptere sat ind for at redde de resterende medlemmer af gruppen, der befandt sig spredt rundt på bjerget. Desværre fandt man kun frem til 5 overlevende, mens 8 endte med at miste livet – heriblandt den førende guide. Ydermere fandt man frem til et niende dødsoffer – en mand, der havde befundet sig alene på Tomuraushi-bjerget, og en kvinde omkom desuden på det nærliggende Biei-bjerg, hvor en gruppe bjergklatrere ligeledes kom i problemer grundet uvejret, så i alt 10 personer altså mistede livet som følge af dette.

De omkomne var mellem 59 og 69 år, og deres alder var en afgørende faktor, da det var den primære forklaring på, at deres kroppe ikke kunne klare nedkølingen, som de blev udsat for i uvejret. Selve tragedien skyldtes dog guiderne, der valgte at fortsætte turen i bjergene, selvom et uvejr altså rasede, og man flere gange havde mulighed for at blive i de mange bjerghytter, der lå på ruten. Alt for sent erkendte man, hvor alvorligt det stod til, og da kunne de tre guider ikke længere holde styr på deltagerne, der enten faldt om eller forlod dem, og derfor endte så mange med at miste livet. Det pågældende selskab, der stod bag turen (Amuse Travel) fortsatte med at eksistere frem til 2012, hvor det var involveret i endnu en bjergulykke, da tre personer omkom, mens de var på tur i Kina.

Total Page Visits: 358 - Today Page Visits: 1