Branden på Hotel Banko

Branden på Hotel BankoOm aftenen den 5. februar 1969 opstod der brand på Hotel Banko i byen Atami i Fukushima-præfekturet, mens mange af hotellets knap 300 gæster var forsamlet i underholdningssektionen for at nyde en forestilling, der blandt andet inkluderede et fakkelshow. Da en af artisterne skulle antænde faklerne bag scenen, gik der ved et uheld ild i interiøret, og man forsøgte herefter at få bugt med flammerne, men dog uden held. Der blev derfor slået alarm, og hotellets gæster forsøgte straks at flygte ud fra den store sal, de befandt sig i. Den eneste nødudgang i denne var imidlertid aflåst, og da strømmen samtidig gik, så hotellet blev mørklagt, opstod der således panik, da folk væltede rundt i forsøget på at slippe ud fra det brændende bygningskompleks.

Selvom dette kun havde en højde 3 og 4 etager, så formåede branden alligevel at sprede sig til store dele af dette, fordi hotellet var fyldt med brandbart materiale, samtidig med at der på denne dag var stærk vind, idet en snestorm rasede udenfor, hvilket også gjorde det besværligt for brandvæsnet at navigere rundt. Det varede derfor ikke længe, før flammerne for alvor fik fat, og ilden kom ud af kontrol. Eftersom strømmen hurtigt var gået, så fungerede brandalarmen heller ikke, så flere gæster opholdt sig på deres værelser, uden at vide hvad der foregik, før de pludselig opdagede røgen, der fik spredt sig på hotellet. Andre var derimod gået i seng og døde intetanende af røgforgiftning, mens de lå og sov. 

I alt 31 mennesker endte med at miste livet i branden, og mens mange omkom på deres værelser, så var der dog også nogen, der aldrig nåede ud fra den store sal i underholdningssektionen, hvor deres lig blev forbrændt i flammerne. Den pågældende artist, der ved et uheld havde startet branden, blev anholdt og sigtet for ulykken, men det var dog hotellets manager, der blev idømt fængselsstraf grundet sløseriet med sikkerheden. Hotellet blev efterfølgende revet ned og erstattet af et nyt.

Total Page Visits: 201 - Today Page Visits: 1