Johannes Knudsens død

Johannes Knudsens dødHvis folk i Danmark hører navnet Johannes Knudsen, er der nok ikke nogen klokke, der umiddelbart ringer. Men i Wakayama i Japan vil navnet muligvis virke mere genkendeligt, eftersom det er navnet på en dansker, der årligt hyldes som en lokal helt i området.

I 1957 var Johannes Knudsen maskinchef ombord på et Mærsk-skib, som sent om aftenen den 10. februar sejlede i det japanske farvand, da man under en voldsom storm spottede en japansk fiskerbåd, som der var gået ild i. Der var to mænd ombord på den brændende båd, og i forsøget på at redde dem fra druknedøden valgte Johannes Knudsen at trodse det farlige vejr og springe i vandet for at komme de nødstedte sejlere til undsætning. Hans helteaktion viste sig desværre at være forgæves, for begge de japanske fiskere omkom, og på tragisk vis mistede den 39årige Johannes Knudsen også selv livet.

På trods af det ulykkelige udfald, så er historien om en fremmed mands heltemod og selvopofrelse dog noget, der taler til det japanske folks hjerter, og derfor er Johannes Knudsen siden blevet hædret for sin uselviske gerning. En buste af Johannes Knudsen, der skuer ud over havet i retning mod Danmark, er blevet rejst i en park i Wakayama-præfekturet, hvor hans minde årligt æres med en ceremoni, og Johannes Knudsens barndomshjem i Nordjylland er desuden en eftertragtet seværdighed for japanske turister, der vil se, hvor deres lokale helt voksede op.

Den ulykkelige hændelse i 1957 har desuden bevirket, at man i Wakayama finder en af de største udenlandske fangrupper af dansk sport, og her har man også skrevet to sange til ære for Knudsen. Så hvis man som dansker skal til Japan, så kunne det være oplagt at tage et smut forbi regionen og opleve japanernes forkærlighed til Danmark og det danske folk. 

 

Total Page Visits: 806 - Today Page Visits: 1