Jordfaldshullet i Naha

Jordfaldshullet i Naha
Et luftfoto af jordfaldshullet

Jordfaldshullet i Naha

I 1973 var man i Naha på Okinawa ved at opføre et bygningskompleks, der efter planen skulle have bestået af 20 etager, hvilket ville have gjort bygningen 70 meter høj og dermed den anden højeste bygning på Okinawa på daværende tidspunkt. Konstruktionen begyndte den 15. april, men et halvt år senere, den 26. november, blev hele byggegrunden dog opslugt af et enormt jordfaldshul, der ligeledes endte med at slæbe tre vejbaner fra den nærliggende hovedvej med sig.

Ulykken skete under myldretid klokken 16, men alligevel endte ingen med at komme til skade, for jordfaldshullet begyndte nemlig at opstå, da bygningsarbejdere boltrede stålbjælker fast i jorden, hvorved de opdagede, at jordlaget gav efter, og på den måde nåede at slå alarm, så folk i området blev evakueret, før hele fundamentet gav efter og kollapsede. Der var tale om et enormt jordfaldshul med en dybde på 8 meter og en bredde på 100 meter, således at det havde efterladt et kæmpe krater i bybilledet.

Foruden byggegrunden og vejbanerne var der enkelte bygninger samt 9 personbiler, der var forsvundet i hullet. Dette var desuden opstået, fordi byggegrunden befandt sig på et landområde, der var blevet til som følge af landvinding, så jorden altså hér var ujævn. Man havde valgt at fremskynde byggeprocessen og sløse med sikkerheden, fordi man ønskede, at bygningen skulle stå klar i 1975, hvor Okinawa skulle være vært for verdensudstillingen, og efter ulykken blev det besluttet, at byggeprojektet helt skulle skrottes.

Total Page Visits: 425 - Today Page Visits: 1