Jordskredseksperimentet i Kawasaki

Jordskredseksperimentet i KawasakiJapan er bjergrigt land, hvor man årligt oplever jordskred som følge af store regnmængder. For at danne sig en dybere forståelse af fænomenet og på den måde forebygge det begyndte man i 1900-tallet at udføre eksperimenter rundt omkring i landet, og et af disse steder var i Ikuta Ryokuchi Park i Kawasaki, hvor en gruppe forskere i 1971 udså sig en 30 graders forhøjning og valgte at imitere et skybrud ved at overdynge denne med enorme vandmængder for dermed at se, hvorledes jordlaget reagerede. Eksperimentet fandt sted ad flere omgange hen over året, så man på den måde tog højde for nedbørsforskellen i løbet af årstiden og kunne fremkalde et jordskred på naturlig vis, og det sidste eksperiment skulle finde sted i en uge i november, hvor det var planen, at den endelige mængde nedbør skulle falde.

Et område på 100 meter blev spærret af ved foden af forhøjningen, hvor forskere og pressefolk dækkede forløbet, men den 11. november klokken 15.34 skete der dog det, som ikke skulle ske, for det lykkedes rent faktisk at fremkalde et jordskred, men dette skete uden varsel og var langt større, end man havde forventet, og en lavine af jord væltede derfor ned over de mange tilstedeværende, der ikke kunne nå at flygte før det var for sent. I alt 25 mennesker blev begravet levende, og mens det lykkedes 10 af disse at komme fri, så omkom 15 dog i ulykken, der blev dækket fra start til slut af et kamera, der fortsatte med at filme, mens dette blev ramt af jordskredet.

I dag er der et monument i Ikuta Ryokuchi Park til minde om ofrene, mens forhøjningen blev erstattet af en golfbane og senere et museum.

Total Page Visits: 346 - Today Page Visits: 1