Mitsubishi Nandai Yubari kulmineulykken

Mitsubishi Nandai Yubari kulmineulykken
Billeder af de omkomne under begravelsen

Mitsubishi Nandai Yubari kulmineulykken

I slutningen af 1960'erne påbegyndte man etableringen af en kulmine i byen Yubari på Hokkaido. Denne åbnede i 1970 under navnet Mitsubishi Nandai Yubari-kulminen, og i 1985 blev denne ramt af en af de værste mineulykker i Japan i nyere tid, da 62 arbejdere omkom som følge af en eksplosion. Ulykken hændte om eftermiddagen den 17. maj, hvor man mener, at kuldampe blev antændt dybt inde i minen, hvor mere end 300 arbejdere på dette tidspunkt befandt sig. 61 af disse blev øjeblikkeligt dræbt grundet det enorme tryk, som blæste dem omkuld, mens en enkelt mand senere omkom af sine kvæstelser, således at dødstallet nåede op på 62, og herudover blev 24 andre såret.

Det blev aldrig konkluderet, hvad der helt nøjagtigt forårsagede eksplosionen, men denne var en direkte årsag til, at Mitsubishi Nandai Yubari kulminen blev lukket ned allerede fem år senere, hvor de fleste af Japans kulminer desuden var blevet taget ud af drift, så denne ulykke derfor er kendt for at være den sidste store dødsulykke inden for japansk mineindustri.

Der blev året efter ulykken opsat et mindesmærke til ære for ofrene, men dette blev imidlertid flyttet til Yubari by, da lukningen af kulminen førte til, at minelandsbyen blev jævnet med jorden. Året forinden, i 1984, var Yubari desuden blevet ramt af en anden tragedie, da syv personer omkom under en påsat brand i en af byens bygninger, som husede minearbejdere og deres familier.

Total Page Visits: 176 - Today Page Visits: 1