Nagasakiya-branden i Amagasaki

Nagasakiya-branden i AmagasakiDen 18. marts 1990 opstod der brand i tekstilafdelingen på 3. sal i Nagasakiya-supermarkedet i Amagasaki. Branden brød ud i åbningstiden klokken 12.30 og blev opdaget af en kvinde, der omgående slog alarm ved at henvende sig til personalet, som dog ikke evakuerede bygningen, idet de i stedet forsøgte at få bugt med ilden før den spredte sig. Dette lykkedes imidlertid ikke, og da man erkendte, at flammerne var ude af kontrol, iværksatte man en evakuering af kunderne, der befandt sig på på 3. og 2. sal, mens den tykke røg fik spredt sig op til 4. sal, hvor kunder og personale opholdt sig i cafeteriet uden at vide, hvad der foregik under dem, indtil de spottede røgen og indså, at der var ild i bygningen. På dette tidspunkt var det dog allerede for sent for dem at flygte, for den tykke røg indeholdt giftige dampe, så det kun krævede få åndredrag, før folk mistede bevidstheden.

Der var 22 mennesker til stede i cafeteriet, og de fleste af disse søgte instinktivt mod brandtrappen, der dog var blokeret af papkasser, idet den blev anvendt som et alternativt varelager. Kun 7 personer formåede at slippe ud fra cafeteriet i live – en enkelt via trappen, mens to andre sprang ud fra vinduerne og blev kvæstet, mens de fire andre formåede at holde sig ved bevidsthed ved vinduerne længe nok til at de kunne blive reddet af brandvæsnet. De 15 resterende personer i cafeteriet endte med at omkomme som følge af de giftige dampe og alle foruden én døde ved den blokerede brandudgang.

Af de 15 omkomne var 3 af dem kunder, mens 12 var ansatte hos Nagasakiya-supermarkedet. Ilden nåede aldrig frem til cafeteriet, men blev slukket efter få timer. Hvad der startede branden er dog aldrig blevet opklaret, eftersom den begyndte, da der gik ild i nogle gardiner. Da der ikke var noget i nærheden af gardinerne, som kunne have antændt disse, blev branden betragtet som mistænkelig – altså muligvis påsat, hvorved der kunne være tale om en mordbrand, men hvem der i så fald stod bag er aldrig blevet opklaret, selvom knap 2000 mennesker blev afhørt i sagen. Nogen, der kunne stilles til ansvar, var imidlertid to af supermarkedets ledere, der i 1993 blev idømt fængselsstraffe for at have sløset med sikkerheden, da det i sidste ende var dette der forvoldte 15 menneskers død. 

Nagasakiya-supermarkedet i Amagasaki lukkede efterfølgende ned sammen med butikken på de nederste etager, og bygningen blev i 1991 revet ned, hvorefter grunden stod øde, indtil der i 2004 blev opført et lejlighedskompleks på stedet.

 

Total Page Visits: 253 - Today Page Visits: 1