Okinawariske

OkinawariskeOkinawarisken er en fugleart, der kun findes på Okinawa, hvor dens udbredelse er begrænset til de nordlige egne af øen. Der er tale om en forholdvis nyopdaget fugleart, for selvom de indfødte længe havde haft kendskab til Okinawariskens eksistens, så var det først i 1978, at biologer blev gjort bekendt med den, og via DNA-analyse blev det 3 år senere bekræftet, at der var tale om en selvstændig art. Okinawarisken er i dag udrydningstruet, hvilket i særdeleshed skyldes udbredelsen af det menneskelige samfund på Okinawa, hvor husdyr og biltrafik hver år koster flere fugle livet, ligesom deres yngleområder bliver mere og mere begrænset. Det menes, at der i dag er under 1000 eksemplarer tilbage, hvilket er en halvering af den estimerede optælling, der blev foretaget i 1986. Man er derfor begyndt at oprette avlsprogrammer, der skal sikre artens videre overlevelse.

Okinawarisken har når en længde på cirka 30 centimeter og en vægt på lige under et halvt kilo. Grundet dens korte vinger og hale er der tale om en næsten flyveløs fugl, som derfor mest befærder sig på jorden, hvor de opholder sig i bevoksede områder, men nu og da søger de dog også op i træer, hvor de blandt andet foretrækker at sove. Fuglene er kendetegnet ved at have mørke fjer med zebrastribede aftegninger på brystet, mens både næb, fødder og øjne er røde. Deres foretrukne føde er firben og snegle eller store insekter, som de fanger på skovbunden eller nær vand, eftersom Okinawarisken også elsker at bade. Der er tale om en monogam fugl, der som ung finder en mage for livet, og hvert år lægger hunnen cirka 2-4 æg.

Total Page Visits: 14 - Today Page Visits: 1