Trigonognathus kabeyai

Trigonognathus kabeyai

Trigonognathus kabeyai er det videnskabelige navn for en fisk, der på japansk er kendt som waniguchitsunozame, mens den på engelsk kaldes for viper dogfish. Dette skyldes, at der er tale om en fisk tilhørende slægten af pighajer, der på engelsk kaldes for dogfish, mens viper betyder giftslange, hvilket skyldes fiskens karakteristiske mund. Trigonognathus kabeyai er nemlig ikke giftig, men den er ligesom en slange kendetegnet ved at have hugtænder, ligesom fiskene tilmed er i stand til at skyde deres overkæbe ud fra munden, så de nemmere kan bide fat i et bytte. Trods en længde på mindre end en halv meter er trigonognathus kabeyai trods alt en haj, og de går derfor efter at nedlægge andre fisk i Stillehavet, hvor de lever omkring det sydlige Honshu samt Bonin-øerne, ligesom der tilmed er registeret individer omkring Hawaii.

Det var dog først i 1986, at de første eksemplarer blev opdaget, da to unge individer blev fanget i nettet af en japansk fiskerbåd. Der var tale om to hanner, der blev fanget på over 300 meters dybde, og selvom de havde vidt forskellige størrelser på henholdsvis 22 og 37 centimeter i længden, så viste det sig, at de tilhørte den samme art, der hidtil havde været uopdaget. Trigonognathus kabeyai er derfor en sjælden fisk, og kendskabet til dens leveområder er således begrænset. Fiskene er kendetegnet ved at være aflange og mørke i farven, ligesom de har blå øjne, hvis form nærmest minder om menneskeøjne. Finnerne er korte, hvilket både gælder for de fire sidefinner samt de to rygfinner, der samtidig er så tynde, at de er tæt på at være gennemsigtige. Siden de første individer blev fanget i 1986, er flere dukker op, hvorved man har kunnet påvise, at hunnerne bliver en anelse større end hannerne. Det længste eksemplar målte 54 centimeter og havde en vægt på 760 gram.

Trigonognathus kabeyai er en lyssky fisk, så den foretrækker at befinde sig på dybt vand på omkring 300 meter i dagslys, mens den bevæger sig nærmere vandoverfladen om natten. Fiskene kan sagtens nedlægge et bytte, der er større end dem selv – såsom en tun, for når den først har sat tænderne i en anden fisk, kan det være svært for denne fisk at vriste sig fri grundet det karakteristiske bid. Ligesom med andre pighajer så føder trigonognathus kabeyai levende unger, og eftersom fiskene ikke tjener noget kommercielt formål, så bliver de som regel kun fanget ved et uheld. Og til trods for at man faktisk ikke ved, hvor udbredt arten er, så anses den ikke for at være truet.

Total Page Visits: 124 - Today Page Visits: 1