Kintsugi

KintsugiKintsugi – også kendt som kintsukuroi – er en teknik, hvor man reparerer ødelagt keramik ved at lime dette sammen igen med brug af en særlig lak med metalliske nuancer – typisk guld, idet kintsugi direkte oversat betyder guldforening. Nu om dage er kintsugi endt med at blive en udbredt kunstform, så nogle altså smadrer keramik med vilje for derefter at lime det sammen igen, således at kintsugi altså er et eksempel på wabi-sabi: en dyrkelse af det uperfekte. Af den grund kan man endda købe kintsugi-kits, så man selv kan give sig i kast med teknikken, men faktisk opstod kintsugi som et egentligt forsøg på at reparere keramik, som før i tiden var så værdifuld, at man hellere ville lime det sammen igen frem for at smide det ud. På den måde svarer det lidt til de tidligere reparationer af porcelæn og fajance, som før i tiden blev foretaget med brug af tydelige metalclips.

Kintsugi blev imidlertid så populært, at teknikken førte til en decideret trend, for brugen af gyldent lak tiltalte japanerne, som fandt denne effekt yderst betagende, så der var derfor mange som begyndte at smadre keramik, udelukkende så de kunne sende dette til reparation hos en kintsugi-kunstner, hvilket altså endte med at blive et udbredt hverv, som man kunne specialisere sig i. Folk sendte både smadret keramik og skåret keramik til reparation, så dets funktion kunne blive bevaret, selvom dets skønhed var falmet. Men via kintsugi fik keramikken en ny form for skønhed, som man kunne nyde på en mere nuanceret måde, fordi det at se det smukke i det grimme er en egenskab, som ikke alle besidder.

Dette er også forklaringen på, at man i stedet for lim fortsat benytter sig af metallisk lak, der træder tydeligt frem og gør reparationerne synlige – fordi man skal konfronteres med dem, så man kan værdsætte dem og dermed også keramikkens skrøbelighed, udtryk og historie. Samtidig er kintsugi i harmoni med tidens ånd, hvor man nu om dage går meget ind for genbrug, og det er blandt andet en af forklaringerne på, at teknikken er blevet udbredt uden for Japan. Mange betragter også kintsugi som en kunstform, fordi man rematerialiserer en genstand, så den får et nyt udtryk, mens den bevarer sin oprindelige funktion. Visse gamle eksempler på kintsugi anses derfor også for at være kunstværker og findes sågar udstillet på museer.

Total Page Visits: 23 - Today Page Visits: 1