Gyoza

Gyoza

Gyoza er det japanske ord for en kinesisk madret kaldet jiaozi. Denne består af såkaldte dumplings, som er små dejpakker fyldt med kød eller grøntsager ligesom ravioli, men i stedet for at blive serveret i en sovs, så spises de typisk for sig selv med dertilhørende dyppelse. Jiaozi har eksisteret i Kina i over tusind år, men efter slutningen på Anden Verdenskrig blev retten bragt til Japan af tilbagevendte soldater, og således endte den altså med at blive udbredt i landet under betegnelsen gyoza, der staves med brug af de samme tegn som jiaozi på kinesisk, men med udtalen hentet fra en dialekt, med hvilken jiaozi udtales giaoze. I dag findes der forskellige måder at tilberede gyoza, hvilket inkluderer kogning (sui-gyoza), stegning og dampning (yaki-gyoza) og friturestegning (age-gyoza), hvilket påvirker dejen og dens indhold på forskellig vis, så smag og tekstur er forskellig fra anretning til anretning.

Japanske gyoza er typisk halvmåneformede og adskiller sig fra deres kinesiske modpart ved, at dejen er tyndere, så man ofte kan se fyldet, ligesom man anvender langt mere hvidløg i fyldet. En typisk gyoza indeholder en blanding af svinekød og grøntsager, men man kan også gøre brug af blandt andet oksekød og fisk, og så er det selvfølgelig også muligt at lave vegetar-gyoza med grøntsagsfyld alene. I Japan er byerne Hamamatsu og Utsunomiya endt med at blive gyozaens hovedstæder, og her ligger hundredvis af restauranter, der specialiserer sig i gyoza. Det er også muligt at købe færdiglavede gyoza i butikkerne, der bare skal varmes. Gyoza spises desuden med brug af spisepinde.

Total Page Visits: 877 - Today Page Visits: 1