Japanske game shows

Japanske game shows

Game shows er en uofficiel betegnelse for japanske underholdningsprogrammer på TV, der generelt er kendetegnet ved at være vilde eller bizarre i forhold til almindelige underholdningsprogrammer, som man kender dem i Vesten. I game shows bliver deltagerne som regel udsat for besynderlige udfordringer, eller de kommer ud for skøre ting - alt sammen med det formål at underholde seerne og et eventuelt publikum. Game shows findes i forskellige formater, og der er derfor ingen overordnet beskrivelse, som dækker over deres indhold, idet nogle tager udgangspunkt i konkurrencer, mens andre blot er til for at gøre grin med folk. Overordnet set er det dog normalt, at programmet inviterer gæster ind i et studie, hvor optagelserne finder sted, og deltagere kan både være kendisser eller helt almindelige japanere - enlige såvel som hele familier eller hold.

Game shows har som regel en vært, der står for at forklare regler og italesætte det, som foregår, mens studiet ofte er meget farverigt, ligesom der gøres brug af skingre lydeffekter og ustadig kameraføring. I nogle programmer er der dommere, som skal bedømme deltagere, mens der i andre programmer foregår løbende elemineringer. Nogle game shows kan virke farlige, fordi deltagerne bliver udsat for ekstreme ting, og andre kan besidde et etisk problem, fordi man udsætter folk for grænseoverskridende ting, men ofte vil deltagerne blive instrueret i at gøre noget bestemt eller opføre sig på en særlig måde, da programmerne trods alt kun har til hensigt at underholde - altså er de ofte iscenesatte. Ikke desto mindre er der folk, der er kommet til skade i japanske game shows, og i nogle game shows stilles deltagere tilmed over for udfordringer eller opgaver, som er umulige at løse - altså kan de kun tabe, hvorved det gøres klart, at programmerne ikke er deciderede konkurrencer eller quizzer, men derimod ren underholdning baseret på ydmygelse, hvilket er noget, man finder morsomt i det endnu konservative Japan.

Eksempler på game shows er blandt andet forhindringsbaner, hvor folk skal klare sig igennem udfordringer. Så er der dueller, hvor man bliver sat over for en modstander og skal løse en bestemt opgave. Herudover er der konkurrencer, hvor det handler om at præstere bedst i en given situation. Det karakteristiske ved japanske game shows er, at de kan beskrives som grænseløse, da de beskæftiger sig med alle tænkelige emner og sætter folk i alle tænkelige situationer. Og eftersom alt dette filmes og vises på TV, er mange klip endt på internettet, hvor de er gået viralt uden for Japan grundet de absurde udfordringer, som folk udsættes for. Game shows har dermed også været med til at udbrede en global opfattelse af, at japanere er skøre og underlige, selvom man skal huske på, at underholdningsprogrammer ikke er en del af virkeligheden. Nogle game shows har imidlertid også fundet vej til andre lande uden for Japan, ligesom man her fra sendt folk til Japan for at deltage i game shows, hvilket eksempelvis også var tilfældet med Danmark, da TV3 i 2009 sendte "Hjælp, jeg er i Japan!". I Japan har man desuden også helt almindelige quiz programmer og konkurrencer uden overdrevne elementer.

Japanske game shows kan godt være så vilde, at folk rent faktisk kommer til skade i disse, hvilket er sket flere gange - også for kendte mennesker. I 1993 omkom sangeren Wong Ka Kui fra Hong Kong tilmed under indspilningen til et game show, da han faldt ned fra en balancebom og landede på hovedet, hvorved han endte i koma, som han aldrig vågnede fra. Optagelserne blev aldrig vist på TV, og showet kaldet "Ucchannan-chan no yarunara yaraneba!" stoppede efterfølgende med at blive sendt.

Total Page Visits: 352 - Today Page Visits: 1