Kendama

Kendama

Kendama er et enmandsspil bestående af et håndtag (ken) med kopper med en tilhørende bold (tama), som er forbundet til dette med en snor. Der er sådan set tale om en variant af den franske bilboguet, og det var muligvis introduktionen af denne i Japan, som førte til udviklingen af kendama, selvom oprindelsen imidlertid er ukendt. De første kendamaer var blot hjortehorn med en bold, som havde fået boret et hul i sig, så den kunne kastes op i luften og gribes med brug af hornet. Senere blev nye designs så opfundet, og den gængse version af kendama er i dag et håndtag med tre kopper samt en spids, som det stadig er muligt at placere bolden på, eftersom denne fortsat er udstyret med et hul. Snoren, som forbinder bolden med håndtaget, gør det nemmere at bevare kontrollen over bolden, ligesom man med brug af denne kan fæstne bolden til håndtaget, så en kendama er nemmere at opbevare. Kopperne er derimod til for at kunne gribe bolden og balancere med denne, for formålet med en kendama er sådan set bare at kunne udføre forskellige tricks med den.

Kendamaer findes i forskellige materialer, men den hyppigste udgave er lavet af træ med bolde i forskellige farver. Et håndtag har normalt form som en hammer, og to af kopperne sidder på hver sin side på den ene ende af skaftet, mens den tredje kop befinder sig i bunden af dette. Ved at kaste bolden rundt i luften, kan man altså rotere med håndtaget på forskellig vis, inden man atter griber bolden, men man kan faktisk også benytte sig af den omvendte metode - nemlig at holde på bolden og kaste rundt med håndtaget. Nogen gør sågar brug af flere kendamaer til at udføre langt mere komplekse tricks.

Alle disse muligheder har selvsagt ført til et utal af forskellige tricks, så det ligefrem er muligt at optræde med en kendama. I Japan afholdes der derfor konkurrencer, hvor man kan vise sine evner inden for brugen af kendama, og der findes således specialister i dette præcis som det eksempelvis er tilfældet med yoyoer. Der afholdes tilmed verdensmesterskaber i kendama, og deltagere tilknyttet det danske firma KROM Kendama har vundet flere titler. Generelt er en kendama dog mest af alt et spil, der anvendes som tidsfordriv, men for nogen er det altså en hobby og decideret livsstil. 

Total Page Visits: 296 - Today Page Visits: 1