Kingyo-sukui

Kingyo-sukui

Kingyo-sukui er en festaktivitet, der går ud på, at man skal skovle småfisk fra en balje og over i en pose med hjælp af en speciel ske kaldet en poi. Kingyu betyder "guldfisk", idet man typisk anvender guldfisk, mens sukui betyder "at skovle op". Aktiviteten opstod i Japan i begyndelsen af 1800-tallet og er i dag som regel at finde til sommerfestivaler, hvor der er blevet opsat særlige stande, hvor man for et lille beløb får udleveret en skål og en poi.

En poi ligner et net, men består dog af et tyndt lag papir, der er blevet strammet oven på et ringformet stykke plastik med et håndtag. Så snart man dypper sin poi i vandet, vil papiret blive vådt, og det går derfor nemt i stykker, hvorved det altså bliver umuligt at skovle fisk op med sin poi. Nogle sælgere vælger dog at udlevere rigtige net, da det i sig selv kan være svært at fange fisk for børn, der er den typiske kunde. De fisk, man har nået at fange, inden ens poi gik i stykker, får man lov at bringe med hjem i en plastikpose. Mange vælger dog at slippe fiskene fri, fordi de ikke har et akvarium, så i stedet for levende fisk er det blevet mere udbredt at anvende bolde eller andet legetøj, som børn får lov at beholde, hvis de kan fiske det op fra vandet.

Siden 1995 har man sågar afholdt en national kingyo-sukui-konkurrence, hvor amatører og professionelle stiller op i at fange så mange fisk som muligt på tre minutter. Konkurrencen er opdelt i tre kategorier: børn, 15 år + og hold med tre medlemmer.

Total Page Visits: 705 - Today Page Visits: 1