10 klichéer i manga og anime

Japan er kendt for manga og anime, der som regel kan kendes på den karakteristiske stil. Herudover er der dog også mange gennemgående elementer, som mange forfattere og instruktører benytter eller henfalder til at gøre brug af, hvorved der er opstået en lang rækker af tendenser i manga og anime.

Dette er en liste over udbredte 10 klichéer, som man typisk vil se i manga og anime.

10: Vinduespladsen

10 klichéer i manga og animeHvis en manga eller anime foregår på en skole, så er der en stor chance for, at hovedkarakteren vil sidde nær vinduet, og oftest bagest i klassen. Dette er der faktisk en logisk forklaring på, for når man tegner et helt klasseværelse fyldt med elever, så er det bare nemmere at udelade disse fra baggrunden ved at placere hovedkarakteren i et hjørne, hvor der ikke er så mange mennesker, der fylder i billedet. I mange serier er der tale om en elev, som er ny i klassen, og ironisk nok er der altid ét ledigt sæde nær vinduet. Alternativt kan man placere personen i den modsatte ende af klassen nær væggen ud til gangen, men dette giver ikke vedkommende mulighed for at stirre ud ad vinduet og dagdrømme eller spotte noget interessant.

9: Professorer

10 klichéer i manga og animeI Japan er professorer anerkendte autoriteter, så i manga og anime optræder de typisk som personer med en generel bred viden eller inden for et bestemt område. Professorer kan altid kendes ved, at de på meget stereotyp vis er iklædt hvide kitler, og hvis der er tale om en mand, er der en stor chance for, at han vil være iført briller og besidde en klassisk nørdet eller kejtet personlighed. Mandlige professorer kan også være oppe i alderen, hvilket sjældent er tilfældet med kvinder, der som regel er unge og seksualiseret med store bryster og ofte lyst hår. Professorer er for det meste bare støttende biroller, hvis viden eller overdrevne intellekt fungerer som et element i handlingen, men der er som regel ikke nogen dybde i karaktererne, som om de ikke ikke har andet i livet end deres forskning og behov for at blive klogere og benytte sig af deres viden, der ironisk nok ikke altid er logisk.

8: Næseblod

10 klichéer i manga og animeI manga og anime vil man opleve et meget mystisk fænomen i skikkelse af folk, der får spontan næseblod. Dette kan blot være en dråbe, der løber ud fra det ene næsebor, men der kan også være tale om enorme mængder, der strømmer ud fra begge næsebor på mere komisk vis. Næseblod er nemlig en kreativ måde at vise, at en person er blevet seksuelt opstemt, og folk får derfor ofte næseblod i situationer præget af seksuelle undertoner. Det vides ikke, hvordan næseblod blev et symbol på at være seksuelt opstemt, men det skyldes formodentligt, at blodet begynder at strømme genem kroppen, når man bliver tændt, så i stedet for at skildre lyst på mere naturlig vis, så er det blevet normalt at gøre det på en lidt mere humoristisk måde.

7: Kvinder lægger stemme til drenge

10 klichéer i manga og animeI Japan er der tendens til, at voksne kvinder får til opgave at lægge stemme til drenge i alderen 0 til 12 år. Lige så snart der er er tale om teenagere, er det ofte en mandlig stemmelægger, der får rollen, men det hænder dog stadig, at den gives til en kvinde. Dette skyldes i bund og grund, at voksne er bedre skuespillere end børn, og derfor er der ikke mange børn, der lægger stemme til anime i Japan, hvor mange kvindelige stemmelæggere derimod har specialiseret sig i at lægge stemme til drenge. Det lyder dog ikke som drengestemmer, så animekarakterer er kendetegnet ved deres til tider unaturlige stemmer, hvilket særligt kommer til udtryk ved pigers heliumagtige stemmer. Fordelen ved a benytte voksne stemmelæggere er desuden, at deres stemme ikke ændrer sig ligesom børns, så man kan spille den samme karakter i årevis og beholde den samme stemme.

6: Den blonde og blåøjede vesterlænding

10 klichéer i manga og animeI Japan har man en meget stereotyp opfattelse af vesterlændinge, hvilket særligt kommer til udtryk på den måde, de bliver præsenteret i manga og anime. Hér er vesterlændinge nemlig ofte blåøjede og blonde, så det er nemt at se, at de adskiller sig fra de andre karakterer – selv hvis disse slet ikke ligner japanere. For at tilføre et mere genkendeligt træk er det desuden normalt at gøre næserne større, hvis der er tale om mænd. Karakterer af Vestlig oprindelse vil som oftest også stammer fra store lande som USA, Tyskland eller Frankrig, fordi det er de eneste lande, som forfatterne har et kendskab til, og hvis personerne på noget tidspunkt siger noget på deres modersmål, vil det være med en meget tung japansk accent og ofte med grammatiske fejl, der afslører, at det er en rigtig japaner, der lægger stemme til vedkommende.

5: Den forældreløse hovedperson

10 klichéer i manga og animeHvis handlingen i en manga eller anime udspiller sig på en skole, hvor man følger et barn eller ungt menneske, som er hovedpersonen, så er der en stor mulighed for, at vedkommende er forældreløs, eller at forældrene i hvert fald er fraværende. Dette skyldes, at forældre ofte spiller en unødvendig rolle i plottet, og de er derfor blevet sparet væk, hvilket nemmest gøres ved helt at udelade dem eller som det mindste ignorere dem. Fokusset er oftest på hovedpersonen og dennes venner og eventuelle fjender, så selvom forældre spiller en vigtig rolle i virkeligheden, så er de oftest ubetydelige i manga og anime. Hvis en forælder optræder er det i de fleste tilfælde moderen, mens faderen tit er på arbejde, forretningsrejse eller er skredet fra familien, hvilket er inspireret af det moderne japanske familiebillede, så dette kan virke troværdigt for læseren og seeren.

4: Fra gennemsnitlig til helt

10 klichéer i manga og animeDet er ingen hemmelighed, at det primært er unge mænd, der er fans af manga og anime, og derfor er mange værker også tiltænkt denne målgruppe. Dette ses eksempelvis ved, at pigeroller ofte bliver degraderet til stereotype personligheder uden psykologisk dybde, mens mange også blot optræder som sexsymboler. Mænd – og særligt unge mænd – spiller mange gange hovedrollen, og i mange serier er der tale om en helt almindelig gut, der udvikler sig til en helt, hvilket typisk sker ved, at han får specielle evner eller tilmed skifter form til et monster. Dette er i al sin enkelthed for at inspirere virkelige unge mænd til at indse, at de besidder evnerne (eler en indre personlighed) til at udrette noget i virkeligheden, fordi det er meningen, at de skal identificere sig med hovedpersonen og anerkende deres egne egenskaber eller styrke.

3: Manglende kropsdiversitet

10 klichéer i manga og animeI manga og anime er der generelt ingen kropsdiversitet, idet hovedpersoner typisk er slanke, unge mennesker. Overvægtige karakterer fungerer som regel som biroller med en karikeret personlighed, der skal tilføje humor, mens lave karakterer altid bliver drillet med deres højde, selvom denne i mange tilfælde er tættere på den japanske gennemsnitshøjde. For ikke nok med, at hovedpersoner er slanke, så er de i mange tilfælde også høje, og hvis der er tale om mænd, så er de af en eller anden grund også muskuløse, selvom de sjældent udfører fysiske aktiviteter. Blandt piger er der ofte en eller flere karakterer med meget store bryster, hvilket sågar italesættes, hvis ikke der åbenlyst bliver fokuseret på det, og man kan være sikker på, at alle har perfekte og symmetriske ansigter uden genetiske skavanker, misdannelser eller sygdomme.

2: Store øjne og unaturlige hårfarver

10 klichéer i manga og animeManga og anime er verdenskendt for sin stil, der er kendetegnet ved, at karakterer ofte har store øjne og farverigt hår, der adskiller sig fra det naturlige. Selv hvis handlingen udspiller sig i den virkelige verden, så vil man opleve, at en eller flere personer ofte har unaturlige øjenfarver og hårfarver, hvilket trods alt er tilladt i tegneserier og tegnefilm, da disse jo ikke er virkelighed. Karakterer fra manga og anime er også kendt for deres ofte spidse næser og vilde frisurer, men der er generel frihed til at skabe forskellige karakterdesigns, så der findes naturligvis også serier, hvor folk har et naturtro eller i det mindste realistisk udseende. Unaturligt store øjne eller pupiller er dog en udbredt tendens, og blandt især asiatere anses det for at være et nuttet træk, af hvilken grund det som oftest er piger eller dyr, der besidder dette.

1: Japanere ligner ikke japanere

10 klichéer i manga og animeSelv hvis karaktererne i manga og anime har et naturligt udseende, så er det stadig en gennemgående tendens, at de ikke ligner japanere – altså har sort hår og mørke øjne. Karakterernes etnicitet er derimod kendetegnet ved at være mere Vestlig med forskellige hår- og øjenfarver, men brun hårfarve er om ikke andet mest almindelig, selvom majoriteten af japanere altså har sort hår. Brugen af andre hårfarver kan skyldes, at det skaber mere diversitet blandt karaktererne, men det gør det også bare muligt at kende dem fra hinanden. Sort hår kræver imidlertid også brug af mere blæk på papiret og gør det eksempelvis svært at tegne personer i mørke. Karakterer med et realistisk japansk udseende ses typisk i historier, der foregår i det feudale Japan, hvor det af en eller anden grund er mere almindeligt at anvende et naturtro design.

Total Page Visits: 35 - Today Page Visits: 1