Kiyoko Matsumotos selvmord

Kiyoko Matsumotos selvmord
En artikel om Kiyoko Matsumotos selvmord

Kiyoko Matsumotos selvmord

I 1933 blev Japan ramt af en såkaldt selvmordsbølge, da den 21-årige Kiyoko Matsumoto tog sit eget liv ved at springe i Mihara-vulkanen på øen Oshima. Da sagen blev dækket i medierne, rejste over 100 japanere efterfølgende til Oshima blot for at imitere Kiyoko og begå selvmord ved at springe i Mihara-vulkanen, så det derfor blev nødvendigt for myndighederne, at hegne krateret af.

Kiyoko Matsumoto var en universitetsstuderende fra Tokyo, som var taget til Oshima sammen med en jævnaldrende veninde, hvor de ankom med båd fra hovedstaden den 12. februar. Kiyoko havde i forvejen planlagt at tage sit eget liv ved at springe i Mihara-vulkanen, og hun havde overtalt sin veninde til at tage med, så hun kunne bevidne hendes død. Straks efter ankomsten til Mihara valgte de unge kvinder derfor at bestige den mere end 700 meter høje vulkan, og da de nåede frem til toppen af denne, overrakte Kiyoko sin veninde to afskedsbreve, hvorpå hun kastede sig selv ned i det rygende krater.

Kiyokos veninde informerede efterfølgende myndighederne om selvmordet, og det kom dermed frem, at hun faktisk havde været vidne til et andet selvmord på Mihara-vulkanen kun en måned forinden, da den 23-årige Mieko Mamoto sprang i krateret den 9. januar 1933. Hun gik ovenikøbet på samme universitet som Kiyoko, der længe havde fantaseret om at begå selvmord, så det var tilsyneladende Miekos død, der inspirerede hende til at efterligne hendes selvmord. Dog blev det Kiyokos selvmord, der satte gang i en decideret trend, for selvom Mihara-vulkanen længe havde været et populært sted for folk at begå selvmord, så skete der en markant stigning, efter at sagen om Kiyoko Matsumoto blev dækket i medierne. Folk strømmede nemlig til Oshima, hvor politiet ikke vidste, om der var tale om turister eller selvmordstruede, så man derfor heller ikke vidste, hvem man skulle holde øje med. Antallet af selvmord varierer alt efter kilde og spænder fra cirka 130 til tæt på 1000 alene i 1933. Generelt er det umuligt at sætte tal på, hvor mange der sprang i Mihara-vulkanen, fordi denne var aktiv, så det derfor var svært at finde frem til alle lig.

Det var faktisk Kiyokos veninde, der var mediernes fokus, fordi hun havde bevidnet to selvmord på Mihara-vulkanen, hvorved hun blev udstillet som en ulykkesfugl, der guidede sine veninder i døden. I virkeligheden blev hun blot bedt om at agere vidne, og hun havde faktisk lovet Mieko Mamoto, at hun ikke ville fortælle nogen om hendes død, men hun kom alligevel til at røbe over for Kiyoko, at hun havde begået selvmord ved at springe i Mihara-vulkanen, og det var på den måde, veninden blev overtalt til ligeledes at overvære hendes selvmord. Veninden døde selv af meningitis den 29. april 1933.

Total Page Visits: 262 - Today Page Visits: 1