Sagen om Etsuo Ono

Sagen om Etsuo Ono
Etsuo Ono efter sin løsladelse

Sagen om Etsuo Ono

Fra 1968 til 1974 oplevede man en stribe drab i og omkring Tokyo, der mindede så meget om hinanden, at der blev spekuleret i, at man muligvis havde at gøre med en seriemorder. Mange af drabene havde det tilfælles, at der lod til at være tale om hjemmerøverier, hvor særligt kvinder blev udvalgt som ofre og dræbt i deres eget hjem, hvorefter der blev sat ild til dette. Dette var dog ikke tilfældet i alle sager, men det var alligevel muligt at knytte flere af disse sammen, og så lykkedes det endda at få en person dømt for det ene af disse drab, da politiet anholdte en mand ved navn Etsuo Ono.

Etsuo Ono blev allerede udpeget som mistænkt, da det første drab fandt sted i 1968, hvor en 26-årig kvinde blev fundet brændt ihjel på gaden i Tokyo, hvor hun tilsyneladende var blevet overfaldet natten til den 13. juli. I denne sag modtog politiet et anonymt opkald fra en ukendt person, der udpegede Etsuo Ono som gerningsmanden. Men uden beviser kunne politiet dog ikke anholde ham. Etsuo Ono var dog en kendt tyv, som tilfældigvis huserede i de områder, hvor flere af de mange drab blev begået, og det næste af disse fandt først sted i 1973, hvor en 22-årig kvinde blev fundet dræbt i en brændende lejlighed i Tokyo den 26. januar. Tre uger senere blev en 22-årig mand og 67-årig kvinde fundet dræbt i en anden brændende lejlighed i Tokyo, og disse to sager lod således til at have forbindelse til hinanden.

Drabene fortsatte i 1974, hvor der opstod tvivl om, hvorvidt man overhovedet stod med en seriemorder. For i løbet af to uger blev tre kvinder nemlig dræbt i byen Matsudo lige på grænsen til Tokyo, hvoraf kun den ene af disse blev fundet dræbt i en brændende lejlighed. De to andre kvinder blev derimod fundet gravet ned på samme sted, og disse to drab kunne dermed knyttes til hinanden, men eftersom en tredje kvinde var blevet dræbt i byen i samme periode, kunne hun eventuelt også være et offer for samme gerningsperson. Og eftersom drabsmetoden mindede om den fra de tidligere sager fra Tokyo, kunne de tre kvinder sagtens være blevet dræbt af den mulige seriemorder. Men kun fire dage efter drabet på den tredje kvinde i Matsudo blev to kvinder fundet dræbt i en brændende restaurant i Tokyo, hvor de havde været ved at lukke denne, da de blev udsat for et røveri, inden der blev stukket ild til bygningen. I denne sag lykkedes det rent faktisk at anholde den skyldige, og eftersom lignende drab fortsatte efter denne sag, opstod der altså tvivl om, hvor mange gerningsmænd, man egentlig havde at gøre med.

Fra den 24. juli til den 9. august blev tre kvinder så dræbt, hvoraf den ene af disse boede i Tokyo, mens de to andre boede i to forskellige byer i Saitama-præfekturet, hvor der også var blevet sat ild til deres hjem. Men i den ene sag fandt man dog DNA fra gerningsmanden, som viste sig at have blodtypen A eller AB, hvilket ikke matchede det DNA, som var blevet fundet i tidligere sager, hvor gerningsmanden derimod havde blodtypen O-, hvilket blot var endnu et eksempel på, at politiet havde svært ved at konkludere, om man havde at gøre med en seriemorder eller flere separate forbrydelser, der blot lignede hinanden. Dog var den 38-årige Etsuo Ono blevet set omkring flere af gerningsstederne omkring drabstidspunkterne, ligesom han endda havde begået indbrud og havde stået bag et overfald i Matsudo, mens de tre drab blev begået i byen. Og da han tilmed viste sig at have blodtypen O-, besluttede politiet sig for at anholde ham og sigte han for drabet på den ene af de tre kvinder, idet man sågar kunne bevise, at han var i besiddelse af hendes ejendele.

Etsuo Ono tilstod i første omgang at have begået drabet på den ene kvinde, men han trak efterfølgende tilståelsen tilbage, idet han påstod, at denne var blevet tvunget ud af ham. Ikke desto mindre blev han dømt livsvarigt fængsel i 1986 for drabet i Matsudo, selvom der altså var stor sandsynlighed for, at han i virkeligheden havde slået tre kvinder ihjel. Der var dog kun beviser for det ene, som Etsuo oprindeligt havde tilstået at stå bag. Men Etsuo blev ved med at påstå, at han var uskyldig, hvilket førte til etableringen af en støtteforening, som valgte at kæmpe for hans sag, idet det i løbet af 1980'erne blev bevist, at flere japanere var blevet uskyldigt dømt, fordi politiet ganske vist havde tvunget tilståelser ud af dem. Man mente derfor, at Etsuo Ono var endnu et offer for justitsmord, hvilket førte til kampagner for at få ham løsladt. Og disse bar rent faktisk frugt, da sagen i 1991 gik om. Hér blev Etsuo Ono nemlig frikendt og løsladt, ligesom han tilmed blev tilkendt erstatning. Han blev efterfølgende udråbt som helt og kunne i de kommende år nyde godt af sin kendisstatus ved blandt andet at udgive bøger og holde foredrag.

I 1996 kom Etsuo Ono dog igen i offentlighedens søgelys, da han endnu engang blev mistænkt for at have begået et drab. Han havde nemlig fundet sammen med en kvinde, som blev fundet halshugget nær hans hjem i Tokyo, hvor der tilmed var blevet sat ild til hendes hovedløse lig, hvorved denne sag mindede om den første, han var blevet mistænkt for i 1968. Så dermed opstod der i sandhed spekulationer om, hvorvidt Etsuo Ono rent faktisk var en seriemorder, som ovenikøbet var blevet sat fri til at slå ihjel igen. For denne gang var der ikke tvivl om, at han så sandelig var skyldig, eftersom det med moderne teknologi var muligt at bevise, at han stod bag drabet på kvinden. For dette blev han på ny idømt livsvarigt fængsel, men så var spørgsmålet bare, om dette var hans første drab, eller om han muligvis også stod bag de i alt 10 uopklarede drab fra 1968 til 1974 - en bølge, som underligt nok stoppede med hans anholdelse. Alle disse sager blev forældede efter at have været uopklarede i 15 år, så selvom moderne teknologi nu kan benyttes til at analysere DNA-prøverne fundet på gerningsstederne og eventuelt matche dette med Etsuo Onos, så har man ikke valgt at gøre forsøget.

Total Page Visits: 189 - Today Page Visits: 1