Selvmordsbølgen i Kumatori

Selvmordsbølgen i Kumatori
En illustration af hændelsen

Selvmordsbølgen i Kumatori

Japan er indehaver af en af verdens højeste selvmordsrater, så det er ikke unormalt, at japanere tager livet af sig selv. Men i 1992 oplevede man imidlertid noget højst usædvanligt i byen Kumatori syd for Osaka, da 5 personer begik selvmord i løbet af en måned. Denne lokale selvmordsbølge udspillede sig inden for en radius af 600 meter, og så foregik den tilmed imellem Japans to store nationale selvmordbølger, hvilket vil sige, at den nationale selvmordsrate var forholdsvis lav på dette tidspunkt. Ydermere havde byen været ramt af to dødsfald i månederne forinden, da to 17-årige drenge mistede livet efter en overdosis malingfortynder, som det var almindeligt at sniffe blandt unge på dette tidspunkt. Den første døde den 29. april, mens den anden døde præcis en måned senere den 29. maj.

Disse to personer er interessante at forholde sig til, fordi de begge havde relationer til de første to selvmordsofre, som tog livet af sig selv med en uges mellemrum kort efter det andet dødsfald. Den første var en 17-årig dreng, der hang sig selv torsdag den 2. juni, mens den anden var en 18-årig dreng, som hang sig selv onsdag den 10. juni. De to drenge gik på gymnasium og var gode venner, så da den ene tog livet af sig selv, valgte den anden muligvis at følge ham i døden. De to hang desuden ud sammen med den dreng, der døde den 29. maj, så det er muligt, at hans død udløste de to selvmord. Dog havde de to selvmordsofre også gået på samme mellemskole som den jævnaldrende dreng, der døde den 29. april, men de havde umiddelbart mistet kontakten derefter.

Efter det andet selvmord gik der en uge, før endnu en person tog livet af sig selv i Kumatori. Der var denne gang tale om en anden 18-årig dreng, der hang sig selv onsdag den 17. juni - præcis en uge efter det forrige selvmord, og ugen efter - torsdag den 25. juni var det en 22-årig mand, der hang sig selv i en skov. Herefter var det en 19-årig kvinde, der som den sidste begik selvmord ved at stikke sig selv i brystet og i halsen torsdag den 2. juli - altså præcis en uge efter det sidste selvmord. Det specielle ved denne selvmordbølge var netop, at der var en uge imellem dødsfaldene, hvorved man kunne konkludere, at der næppe var tale om en selvmordpagt. På den anden side fandt alle selvmord sted på en onsdag eller torsdag, så de enten virkede planlagte eller inspireret af hinanden.

Det tredje offer kendte imidlertid det andet offer, idet de var ansat i samme firma, som var ejet af det andet offers far. Han havde egentlig været væk fra byen, men da han hørte om selvmordet, skyndte han sig hjem til Kumatori, hvorefter han selv begik selvmord, således at de tre første selvmord lader til at være blevet udløst af hinanden. Dog begik det tredje offer tilfældigvis selvmord, samme dag som han var blevet droppet af sin kæreste, så han blev nok snarere stimuleret til at begå selvmord grundet følelsesmæssige kvaler. De to sidste ofre havde ingen relation til de tre første, men de kan ligeledes være blevet stimuleret til at begå selvmord efter at have hørt om de andre sager. Alle fem selvmord samt de to første dødsfald hændte i en radius af 600 meter, hvilket altså gjorde dette til en lokal tragedie, som man aldrig fandt nogen forklaring på.

Selvom man ikke mener, at der var tale om en forbrydelse, så var der nogle mistænkelige forhold ved nogle af selvmordene. Det tredje offer hang eksempelvis sig selv med hænderne bundet fast på ryggen, og det fjerde offer hang sig selv med en trøje, som var bundet fast til en gren på et kastanjetræ, som befandt sig flere meter over jorden, og alligevel var der ikke noget, som han havde stået på. Han måtte derfor være kravlet op i træet, hvor han havde bundet trøjen fast for derefter at kaste sig selv ud. Og så var der den 19-årige kvinde, som af en eller anden grund valgte at stikke sig selv ned på åben gade, samme dag som hun havde slået sin personlige rekord i hurtigløb.

Total Page Visits: 212 - Today Page Visits: 1