Asama vulkanudbruddet i 1783

Asama vulkanudbruddet i 1783
En gammel tegning af udbruddet

Asama vulkanudbruddet i 1783

Asama er en 2.568 meter høj vulkan beliggende på grænsen mellem Nagano-præfekturet og Gunma-præfekturet, og så er der tilmed tale om den mest aktive på den største af Japans fire hovedøer, Honshu. Asama går derfor jævnligt i udbrud, og det er da også denne, der efter sigende var skyld i det værste vulkanudbrud i Japans historie, da et flere måneder langt udbrud begyndte i foråret 1783, hvor aske begyndte at spy ud fra toppen af bjerget, hvorfra klippestykker ligeledes blev slynget flere kilometer væk som følge af flere eksplosioner. Lava blev ligeledes udstødt fra tinden, så folk omkring vulkanen var opmærksomme på faren ved at opholde sig i området, som de derfor valgte at flygte fra.

Udbruddene fortsatte i intervaller, men med tiden blev disse mindre kraftige, så folk vendte tilbage til egnene omkring vulkanen, mens den fortsat ulmede. Men den 4. august opstod så et eksplosivt udbrud, der resulterede i en 18 kilometer høj askesky, hvilket dagen efter satte gang i en enorm lavastrøm, som begyndte at glide ned fra bjergets nordlige side, og denne fik ikke kun jævnet enorme skovarealer med jorden - lavaen fik også blokeret og omdirigeret floder, så der opstod flodbølger, som oversvømmede de omkringliggende landsbyer, der uden videre blev begravet i de mudrede vandmængder. Det var således denne sekundære katastrofe, der var skyld i de fleste ødelæggelser og dødsfald, idet selve vulkanudbruddet kun kostede ganske få menneskeliv.

Hele landsbyer blev skyllet bort eller tildækket af jord, så mindst 1600 mennesker mistede livet, hvoraf 477 af disse boede i landsbyen Kamahara, der blev fuldkommen lagt i ruiner og begravet af aske og lava, så denne fik tilnavnet "Japans Pompeji". Endnu flere blev imidlertid indirekte ofre for vulkanudbruddet, idet Japan på dette tidspunkt var plaget af hungersnød, og da de store mængde asker spolerede høsten i de kommende år, førte dette blot til endnu flere dødsfald som følge af sult. Måske endda op til 100.000. Men ikke nok med det, så havde udbruddet ændret på geografien omkring vulkanen, hvor flere floder blev indsnævret eller blokeret, så disse ville føre til oversvømmelser i tiden efter, imens naturen gradvist fik tilpasset sig.

Total Page Visits: 265 - Today Page Visits: 1