Besshi-tyfonen i 1899

Besshi-tyfonen i 1899
Ødelæggelserne ved kobberminen

Besshi-tyfonen i 1899

Den 28. august 1899 blev Japan ramt af en tyfon, der tog turen henover Shikoku og videre op over Chugoku-regionen, inden den med tiden døde ud over det japanske hav. Skaderne var størst i Kagawa-præfekturet på Shikoku, hvor tusindvis af hjem blev lagt i ruiner, så folk blev mast ihjel. Over 300 mennesker endte derfor med at miste livet i Kagawa-præfekturet, men selvom man hér oplevede de største ødelæggelser, så var dødstallet faktisk højere i nabo-præfekturet Ehime. Dette skyldes, at tyfonen bragte store mængder nedbør med sig, hvilket resulterede i oversvømmelser såvel som jordskred, og det var lige netop en kombination af dette, der var skyld i intet mindre end 513 menneskers død, da kobberminen i byen Besshi blev ramt af et gigantisk jordskred som følge af de usædvanlige regnmængder.

Besshi-kobberminen åbnede allerede i 1691 og var i brug frem til 1973. I denne periode var minen en af de vigtigste leverandører af kobber i Japan, og det var også dette, der havde ført til etableringen af Besshi, idet folk havde slået sig ned omkring minen, så de kunne arbejde i den. Det betød, at her boede flere familier på meget lidt plads, hvor husene stod tæt, og dette var medvirkende til det høje dødstal, da der den 28. august 1899 faldt over 300 millimeter nedbør på under en time i området, der befandt sig ved foden af en samling bjerge. På flere af disse havde man fældet træer, og der var derfor intet til at suge vandet væk, hvilket førte til, at regnen skyllede ned fra bjergene, hvilket skabte oversvømmelser, samtidig med at flere jordskred gjorde vandet mudret, ligesom dette forhøjede vandstanden.

På et tidspunkt blev oversvømmelserne så voldsomme, at det eskalerede i en ren flodbølge af mudder, som havde kurs direkte mod Besshi, hvor hundredvis af bygninger blev skyllet bort, ligesom minen blev oversvømmet, imens den var fuld af arbejdere. Udover de 513 dødsfald ved Besshi-kobberminen omkom yderligere 54 i nabobyen. Besshi-kobberminen blev dog igen taget i brug efter ulykken, og man plantede desuden nye træer på de omkringliggende bjerge, hvilket faktisk var et projekt, man var begyndt på, allerede inden katastrofen ramte.

Total Page Visits: 226 - Today Page Visits: 1