Lynnedslaget på Nishihotakadake i 1967

Lynnedslaget på Nishihotakadake i 1967
Et lynnedslag

      

      Lynnedslaget på Nishihotakadake i 1967

Den 31. juli 1967 tog 50 gymnasieelever og 5 lærere fra en skole i Matsumoto til bjerget Nishihotakadake i De Japanske Alper for at bestige dette som en del af skolens årlige bjergvandringsudflugt. Den store gruppe overnattede ved foden af det 2909 meter høje bjerg, men nogen valgte imidlertid at springe fra, så i alt 46 af deltagerne begyndte at bestige det om morgenen den 1. august med henblik på at overnatte nær toppen, så de kunne vende tilbage næste dag.

Allerede omkring middagstid blev området dog ramt af et voldsomt uvejr med regn og torden, og da var det for sent for eleverne og lærerne på bjerget af finde læ, da de befandt sig alt for højt oppe, hvor der hverken var træer eller bygninger til at beskytte dem. Lærerne valgte derfor at evakuere eleverne ved at beordre dem til at vende om, og gruppen påbegyndte således turen ned fra bjerget, men omkring klokken 13.30 lød der dog pludselig et gigantisk brag, idet et lyn slog ned på bjerget på lige netop det sted, hvor menneskemængden opholdt sig, hvilket fik dusinvis af elever til at falde om, hvorefter de lå livløse i klynger, mens de forfærdede lærere skyndte sig at komme dem til undsætning og yde førstehjælp midt i det raserende uvejr.

Alt var kaos på bjerget, hvor der opstod panik blandt de overlevende elever, mens lærerne kæmpede med at danne sig et overblik over, hvor mange der var blevet ramt af lynet. Der var desværre langt flere bevidstløse elever, end der var lærere, og da hjælpen omsider kom frem til stedet, stod det klart, at 11 elever havde mistet livet, mens yderligere 13 var blevet såret. Der er dermed tale om den værste lynnedslagsulykke i Japans historie, og landet blev derfor ramt af sorg, da nyheden kom frem - specielt fordi det var unge mennesker, der var blevet dræbt. Der er siden blevet opstillet et mindesmærke til ære for de døde elever ved den skole, de gik på i Matsumoto.

 

Total Page Visits: 480 - Today Page Visits: 1