Tragedien på Tateyama i 1989

Tragedien på Tateyama i 1989
Tateyama er dækket af sne i vinterhalvåret

Tragedien på Tateyama i 1989

I slutningen af 1980'erne blev det populært for japanske ældre at være fysisk aktive, hvilket blandt andet medførte et boom i antallet af bjergbestigninger blandt midaldrende og pensionister, der i grupper valgte at rejse rundt i landet for at vandre i bjerge. I 1989 endte denne tendens imidlertid tragisk, da man for første gang registrerede et massedødsfald for en gruppe ældre bjergbestigere, da en gruppe på 10 personer forsøgte at bestige det mere end 3000 meter høje Tate-bjerg - bedre kendt som Tateyama - i de japanske alper.

Turen blev arrangeret af to erfarne bjergbestigere, der sammen med de 8 andre påbegyndte turen op ad Tateyama den 8. oktober, hvor man gjorde brug af både vej og svævebane til at komme frem til toppen af bjerget, hvor gruppen havde planer om at overnatte i en bjerghytte. Senere på dagen blev bjerget dog ramt af en snestorm, mens de 10 bjergbestigere befandt sig på det, så temperaturen og sigtbarheden faldt, hvilket resulterede i, at gruppen blev splittet op i to, fordi nogen simpelthen blev så afkræftet og nedkølet, at de ikke kunne fortsætte.

Da snestormen havde passeret, blev gruppen dog forenet, og det blev herefter besluttet at fortsætte turen ned fra bjerget. Men på vejen skulle det desværre vise sig, at snestormen havde påvirket de ældre menneskers fysik, så de enten mistede bevidstheden eller ikke længere havde kræfter til at gå. To personer valgte derfor at gå i forvejen, så de kunne tilkalde hjælp, men snestormen havde dækket bjerget med sne, så det var svært for dem at finde rundt, så da de i løbet af aftenen fandt frem til en bjerghytte, besluttede de sig for at overnatte i denne, mens de 8 andre personer blev efterladt under den åbne himmel i minusgrader.

Tidligt næste morgen valgte de to personer at forlade bjerghytten og lede efter hjælp, men da der omsider blev slået alarm, var det desværre allerede for sent. Da en redningshelikopter blev sendt afsted til Tateyama fandt man nemlig frem til seks lig og kun to overlevende, men disse omkom senere grundet nedkøling, så otte personer dermed mistede livet. Årsagen til dette var først og fremmest det kolde vejr, men også at man havde at gøre med ældre mennesker, hvis fysik i forvejen var svækket.

Total Page Visits: 151 - Today Page Visits: 1