Tyfonen Bess i 1982

Tyfonen Bess i 1982          Tyfonen Bess i 1982

Tyfonen Bess blev dannet som en tropisk storm over Stillehavet den 21. juli 1982, før denne blev opgraderet til en tyfon den 24. juli. Tyfonen havde direkte kurs mod Japan de kommende dage og tog hurtigt til i styrke, så den nåede en vindhastighed på 260 kilometer i timen – svarende til en kategori 5-orkan, inden den mistede pusten og blev nedgraderet til en kraftfuld tropisk storm, samtidig med at den ramte det centrale Honshu den 1. august. Bess passerede over Honshu og videre over Noto-halvøen, hvorefter den tog en nærmest 90 graders vending over det japanske hav for dernæst at passere mellem Honshu og Hokkaido, før den officielt døde ud.

Selvom tyfonen var svækket, da den ramte Japan, så bragte den imidlertid enorme mængder regn med sig, sådan at den endte med at udrette voldsom skade i form af oversvømmelser og mere end 700 jordskred, som kostede 95 mennesker livet. Det specielle ved Bess var, at dødsfald og skader ikke var begrænset til tyfonens bane, men strakte sig fra det vestlige Japan til så langt østpå som Tokyo, hvor man måtte indstille flytrafikken. 17.000 hjem blev medtaget af oversvømmelser, så 25.000 blev gjort hjemløse. Veje, broer og jernbaner blev ødelagt, mens flere både forliste. Skaderne løb op i milliarder af yen, og Bess blev den dyreste tyfon i Japan nogensinde – en rekord den besad frem til 1991, hvor Mireille blev den dyreste tyfon i Japans historie.

Bess ramte Japan en uge efter at Nagasaki var blevet ramt af voldsomme oversvømmelser, der havde krævet over 300 menneskeliv, og i Japan er det derfor almindeligt, at man omtaler disse to naturkatastrofer sammen og det er derfor også besværligt at opdele ødelæggelserne og omkostningerne efter disse imellem dem.

Total Page Visits: 183 - Today Page Visits: 1