B29-styrtet i Kaneko

B29-styrtet i Kaneko
Et B29 Superfortress-fly

B29-styrtet i Kaneko

Da Japan i 1945 overgav sig under Anden Verdenskrig, blev landet okkuperet af USA, der efterfølgende anlagde en række militærbaser rundt omkring i Japan. Disse blev blandt andet benyttet af det amerikanske militær i forbindelse med Korea-krigen i begyndelsen af 1950'erne, hvor Japan med sin beliggenhed styrkede USA's krigsførelse. En af de amerikanske militærbaser befandt sig i Yokota, hvorfra et bombefly af typen B29 Superfortress den 7. februar 1952 lettede med 13 besætningsmedlemmer ombord samt en last bestående af bomber, som skulle anvendes i Korea-krigen. Men flyet nåede imidlertid aldrig ud over Japans grænser, for kort efter afgang styrtede det nemlig ned blot 8 kilometer fra militærbasen, hvor det ramte et boligområde i den lille landsby Kaneko i Saitama-præfekturet. Og fordi flyet var fyldt med spængstof, så førte styrtet til en voldsom brand med efterfølgende eksplosioner, der gjorde, at ilden fik spredt sig i landbyen, hvor det ene hus efter det andet blev fortærret af flammerne, mens brandvæsnet forsøgte at få bugt med disse.

Eksplosionerne gjorde det umuligt for brandvæsnet at komme i nærheden af det brandende flyvrag, og en af sprængningerne endte oven i købet med at koste en beboer livet, da han forsøgte at komme sine medborgere til undsætning. Udover ham døde nemlig 3 andre af indbyggerne i Kaneko, mens samtlige af de 13 ombord på B29-flyet blev dræbt i selve styrtet, som dermed krævede 17 menneskeliv. Branden endte med at vare i 3 timer, før den blev slukket, og derefter lå en snes hjem i ruiner, mens 50 andre havde taget skade. En undersøgelse af flystyrtet konkluderede, at dette med stor sandsynlighed skyldtes problemer med flyets motor.

Okkupationen af Japan ville ende et par måneder senere, hvilket førte til øget modstand rettet mod de amerikanske militærbaser, der dog fik lov at blive, hvorved man i Japan ville opleve flere flyulykker med forbindelse til disse.

Total Page Visits: 228 - Today Page Visits: 1