Bjørneangrebene ved Towariyama

Bjørneangrebene ved TowariyamaI 2016 oplevede man i Akita-præfekturet en række bjørneangreb omkring bjerget Towariyama, der endte med at koste 4 mennesker livet, hvilket officielt gør dette til det værste dyreangreb i Japan i efterkrigstiden og det andet værste bjørneangreb i Japans historie. Dette er selvom, at der givetvis ikke kun var tale om én bjørn, men derimod to individer, der af ukendte årsager var særligt aggressive i denne periode. De første angreb fandt sted den 20. maj, hvor en 79-årig mand blev dræbt af en kravebjørn, mens han var ude for at samle bambusskud, og da hans lig blev fundet viste det sig, at store dele af hans krop simpelthen var blevet spist. Senere samme dag blev en anden ældre mand og hans kone ligeledes angrebet, mens de samlede bambusskud, men de slap dog levende væk, da manden havde held med at skræmme dyret på flugt, efter det havde angrebet hans kone, der blev revet i armen af bjørnens kløer.

De næste angreb fandt sted to dage senere, da endnu et ældre ægtepar tog ud til foden af Towariyama-bjerget for at samle bambusskud, da de blev overrasket af en bjørn. Mens kvinden formåede at flygte, så blev manden dog dræbt, og med to døde valgte myndighederne derfor at spærre området af, men folk trodsede imidlertid dette, fordi det at samle bambusskud er en populær aktivitet i Japan sidst på foråret. Den 25. maj forsvandt en 65-årig mand derfor, mens han ligeledes var ude for at samle bambusskud, og først 5 dage senere blev hans maltrakterede lig fundet, da det viste sig, at også han var blevet offer for en bjørn. I denne periode blev en 58-årig mand også angrebet af en bjørn, hvilket han endte med at slippe levende fra. Det samme gjorde en 78-årig kvinde, imens hun var i skoven med sin søn den 29. maj, men hun blev dog bidt og måtte derfor behandles for sine kvæstelser. Der var herefter ingen meldinger om yderligere angreb før den 7. juni, hvor en 74-årig kvinde forsvandt under en tur i skoven, og da man den 10. juni fandt frem til hendes døde krop, formåede man samtidig at få skudt og dræbt en hunbjørn i området. En obduktion af denne viste, at den ganske vist havde menneskerester i maven, men fordi bjørnen opholdt sig i nærheden af liget så lang tid efter, at kvinden var blevet dræbt, formodede man, at der blot var tale om en ådselæder – altså var det en anden bjørn, der stod bag angrebet. 

En efterforskning hen over sommeren resulterede i teorien om, at to bjørne højst sandsynligt stod bag de i alt 4 drab – en hanbjørn og en hunbjørn, der muligvis var mor og søn. Forskere fik ud fra vidner kendskab til de to bjørnes udseende og afdækket deres adfærd, så man kunne konkludere, at hanbjørnen var synderen bag det første, tredje og fjerde drab, mens hunbjørnen fik skylden for det andet drab. Hanbjørnen fik navnet Super K og blev fanget og skudt i september samme år, men hunbjørnen er aldrig blevet identificeret og fundet. Hvad der fik to separate bjørne til at angribe og tilmed æde mennesker inden for det samme område er vidt debatteret, men generelt mener man, at bjørnebestanden i området var steget, så der blev mangel på mad, og da bjørne trods alt er rovdyr, udså Super K sig de svage ældre som et nemt bytte, da de begyndte at søge ud i naturen for at høste bambusskud. Da andre bjørne begyndte at spise af det første lig, kan de have fået smag for menneskekød, hvilket kan være forklaringen på, at den ukendte hunbjørn også begyndte at angribe mennesker.

Total Page Visits: 158 - Today Page Visits: 1