Plejehjemsbranden i Yokohama

Plejehjemsbranden i Yokohama
Et billede af det udbrændte plejehjem

Plejehjemsbranden i Yokohama

Efter afslutningen på Anden Verdenskrig blev Japan okkuperet af USA, og det amerikanske militær overtog samtidig de japanske militærbaser - heriblandt den i Yokohama. I 1946 valgte man dog at overdrage en række bygninger til en katolsk velfærdsorganisation, der besluttede sig for at omdanne disse til et plejehjem, der stod klar til indvielse året efter, hvor cirka 140 ældre kvinder kunne flytte ind. Fælles for alle beboerne var, at de var over 60 år og stod uden tag over hovedet, fordi de havde mistet deres hjem i krigen, og plejehjemmet var derfor mest af alt ment som et sted, hvor de kunne leve under nogenlunde acceptable forhold.

Der var tale om en træbygning på to etager, hvor de ældre kvinder var stuvet sammen på begrænset plads, og blot 8 år efter åbningen, mærkede man konsekvenserne af dette, da der natten til den 17. februar 1955 udbrød brand i stueetagen. Ilden fik nemlig fat og spredt sig så hurtigt, at det blev umuligt for størstedelen af plejehjemmets beboere at flygte ud fra bygningen, idet mange blev fanget på førstesalen, hvor de omkom af røgforgiftning uden overhovedet at have forladt deres værelser. Eftersom ilden var opstået klokken 4.30 lå de fleste af beboerne nemlig og sov, mens nogen var gangbesværede og hverken kunne rejse sig eller gå ved egen hjælp, så selvom der blev slået alarm, var det ikke engang hver tredje, der endte med at slippe ud. Branden kostede således 99 mennesker livet - heriblandt to ansatte, og det er dermed den tredjeværste brand i Japan efter Anden Verdenskrig baseret på antallet af dødsofre.

Plejehjemmet brændte ned til grunden og var ikke udstyret med hverken brandbekæmpelsesudstyr eller flugtveje, hvilket var grunden til, at ilden kunne sprede sig og i sidste ende kræve så mange menneskeliv. Der var i teorien tale om en inddirekte ulykke som følge af Anden Verdenskrig, for i efterkrigstiden stod mange uden hjem, og der var af den grund behov for at huse folk i midlertidige bygninger, mens opførelsen af nye stod på. Ældre mennesker kunne ikke bidrage til samfundsudviklingen og de blev derfor sat bagest i køen, når det kom til boligbyggerier, fordi man i denne tid stadig var af den opfattelse, at det var familiens pligt at tage sig af de ældste i slægten. Selv et årti efter krigens afslutning var der derfor stadig mange gamle mennesker, der levede under kummerlige forhold, og disse kom i sandhed i fokus i kølvandet på plejehjemsbranden i Yokohama. Man mener desuden, at denne blev antændt af en cigaret tilhørende en af beboerne. Plejehjemmet blev senere genopført i beton.

Total Page Visits: 268 - Today Page Visits: 2