Japansk kæmpehveps

Japansk kæmpehveps

Den japanske kæmpehveps (eller kæmpegedehams) er en variant af verdens største hvepseart: den asiatiske kæmpehveps. Den japanske udgave kan blive op til 5 cm. lang med et vingespænd på 6 cm. Hvepsene lever primært i bjergegne, hvor de kan bygge bo i tætbevoksede områder. Honningbier er kæmpehvepsens foretrukne bytte, og det sker tit, at de enten alene eller i flok angriber bistæder og kuber, som de splitter ad i forsøget på at dræbe så mange bier som muligt. En enkelt kæmpehveps kan dræbe 40 honningbier på et minut. De går efter biernes brystpartier, som de fodrer til deres larver, mens hoveder og underkrop får lov at blive liggende i de terroriserede bistæder som et bevis på, at en eller flere kæmpehvepse har været forbi. Japanske honningbier kan dog forsvare sig ved at klynge sig om en kæmpehveps og koge den ihjel ved at forhøje dens temperatur.

Som alle andre hvepse kan den japanske kæmpehveps blive aggressiv, hvis den føler sig generet. Den vil i så fald forsøge at stikke en med sin 6 mm. lange brod, der indeholder en nervegift, som i større mængder kan være dødelig for mennesker. I Japan dør årligt et par dusin mennesker efter at være blevet stukket af japanske kæmpehvepse, der modsat honningbier ikke taber deres brod og derfor kan forlænge deres angreb med op til flere stik. Af den grund er hvepse det farligste dyr i Japan, hvis man tager udgangspunkt i dødelighed.

Den asiatiske kæmpehveps er ydermere en invasiv art, der betragtes som en trussel uden for dens naturlige leveområder, men det er generelt sjældent, at kæmpehvepse finder deres vej væk fra disse, hvilket også inkluderer den japanske kæmpehveps. Der findes derimod en almindelig asiatisk hveps, der dog er blevet importeret til udlandet fra Asien via fragt med både, og dette har blandt andet resulteret i, at asiatiske hvepse er blevet udbredt til Europa, hvor de har formået at slå sig ned - dog ikke i Danmark. Asiatiske hvepse er desuden mindre end europæiske hvepse, så de kan ikke forveksles med den asiatiske kæmpehveps, og alligevel hænder det, at folk påstår, at de har set en sådan. Der er typisk blot tale om arten kaldet stor gedehams, der som navnet antyder er en stor hvepseart, som findes i forskellige størrelser rundt omkring i verden. Dette inkluderer også Danmark, hvor den store gedehams er blevet mere almindelig i de seneste år. Så hvis man aldrig har set en sådan, vil det være naturligt, at man under sit første møde med en stor gedehams vil betegne den som "en kæmpehveps".

 

Total Page Visits: 3654 - Today Page Visits: 1