Koi

Koi

På japansk kaldes karper for koi, og uden for Japan er det derfor endt med at blive betegnelsen for den gruppe af østasiatiske karper, der er blevet domesticeret i Japan, hvor de i sin tid blev introduceret fra nabolandene. Karper har nemt ved at tilpasse sig nye omgivelser, og de blev derfor almindelige i Japan, hvor de blev populære at holde i havedamme - eksempelvis i landskabshaver, hvor det endnu den dag i dag er almindeligt at holde karper. I visse egne af Japan har man sågar karper svømmende i rendesten, hvor de hjælper med at fortære madrester, så vandet her er kendetegnet ved at være ekstremt rent.

Oprindeligt var karperne meget kedelige og ensformige i deres farver, men i 1800-tallet begyndte man i Japan at fremavle karper med stærke farver og mønstre, og den endeløse variation endte med at blive standarden hos koi-karper, idet man simpelthen mente, at de så flottere ud og derfor valgte at avle videre på disse. Koi-karper findes af den grund i et utal af varianter lige fra mørke og orange til gule og hvide med røde og sorte plamager, og de inddeles i forskellige kategorier efter deres farve, men der er som sådan intet andet, der adskiller fiskene fra hinanden.

Koi-karper kan blive over en meter lange og nå en vægt omkring 20 kg., og så er de kendetegnet ved at have et par "knurhår" ved deres mund, som de er i stand til at trutte med - blandt andet ved vandoverfladen, hvor det er almindeligt for karper at dukke frem og åbne munden, når de ser mennesker, hvis de er vant til at blive fodret, men deres mund er dog designet til at rode efter mad på bunden af vandet. Karper spiser alt fra brød, frugter, grøntsager og sågar kød. De har det bedst i vand med temperaturer mellem 15 og 25 grader, og hvis de bliver plejet godt kan de leve i over 100 år, idet det længst levende eksemplar blev 226 år.

I Japan er koi-karper derfor et symbol på lykke og held. I Asien er karper ydermere et symbol på styrke, udeholdenhed og udvikling, for ifølge et kinesisk sagn var der nemlig en karpe, der blev forvandlet til en drage, da den kæmpede sig op ad et vandfald i Den Gule Flod, og grundet denne legende anses karper også for at være semi-mytiske væsner. Koi-karpen er desuden Japans nationalfisk.

Total Page Visits: 671 - Today Page Visits: 1