Ikebana

Ikebana

Ikebana betyder noget i retning af "at give blomster liv" og er den japanske betegnelse for kunsten at arrangere blomster. Uden for Japan er det derfor blevet synonym for den japanske kunstart, hvor man anbringer blomster i beholdere på en helt særlig måde, så det at fremstille en almindelig buket i en vase ikke kan betegnes som ikebana. Det handler nemlig om at skabe harmoni og give blomsterne liv ved at arrangere dem på en simpel måde med et så dynamisk udtryk som muligt.

Dette er grunden til, at ikebana er endt med at blive en kunstform, da det at arrangere blomster oprindeligt var noget, der blev bragt til Japan sammen med buddhismen, idet man anvendte blomster som offergaver ved altre. Med indflydelsen fra zen-buddhismen blev det at arrangere blomster tillagt et spirituelt aspekt, så man ikke bare anbragte blomsterne i en beholder, men derimod forholdt sig til deres udtryk og fordybede sig i deres placering. På den måde endte ikebana med at blive kendt som kado, hvilket er en af de tre klassiske kunstformer i Japan, der desuden inkluderer chado (te-ceremoni) og kodo (arrangering af røgelsespinde).

Selve essensen i zen er at kunne begribe og dyrke skønhed, så ikebana handler om at fremkalde skønhed med brug af ganske få remedier - derfor består ikebana-dekorationer typisk af meget få blomster, grene og andet plantevækst, som er blevet arrangeret på minimalistisk vis, så det ikke rigtig kan kaldes en buket. Ofte vil man endda opleve, at en ikebana-dekoration kun består af en enkelt blomst eller gren, men denne er derimod blevet anbragt således, at den skaber en slags harmoni i samspil med dens beholder og omgivelser. Selve det at kunne anbringe en enkelt blomst eller gren, så denne alene er med til at skabe harmoni er altså et fysisk udtryk for de zen-buddhistiske værdier, men man kan dog også opleve ikebana-dekorationer, som rent faktisk er store buketter, der ikke desto mindre er gennemtænkte. Selve det at fremstille en ikebana-dekoration er nemlig noget, der kræver, at man fordyber sig i aktiviteten og lever sig ind i nuet, og derfor betegnes det altså som en kunstform, ligesom det for nogen er det en slags meditation og selvrealiseringsproces.

Ikebana er først og fremmest en hyldest til blomsternes skønhed, og derfor anvendes levende blomster, der typisk er sprunget ud. Man behøver ikke at anvende den samme type blomster i den samme dekoration, idet man sagtens kan skabe et harmonisk samspil med flere forskellige blomster, hvilket faktisk er en udfordring, idet man dermed skal få kontraster til at fungere sammen. Der er heller ingen regler for, hvilken beholder blomsterne skal anbringes i. Det kan være både glasvaser, keramik, kurve osv. Det vigtigste er det samlede udtryk, som dekorationen udstråler, men for at nå frem til målet, kræver det, at man giver sig tid til at beundre hver enkelt blomst og overveje dens form og rolle i helheden, så man bliver klar over, hvor og hvordan den tager sig bedst ud i sammenhængen.

Derfor er det at lære ikebana ikke det samme som at lære at binde en buket, da dette typisk gøres på en helt bestemt måde. Ikebana er ikke indbegrebet af de samme regler for orden, da det er op til den enkelte at udforme sin helt egen dekoration. Alligevel findes der uddannelser i ikebana, ligesom man kan modtage både undervisning og kurser, men ligesom med andre japanske kunstarter handler det mest om at blive bekendt med værdierne, så man kan komme i den rette mentale stemning og derigennem mestre faget.

Der findes forskellige stilarter inden for ikebana, så blomster kan arrangeres med udgangspunkt i forskellige værdier. Dog kan man opridse nogle typiske kriterier, som går igen i ikebana nu om dage:

-Minimalisme

-Asymmetri

-Kontraster

-Luft

Total Page Visits: 421 - Today Page Visits: 1