Yamato-e

Yamato-e

Yamato-e er en genre inden for japansk billedkunst. Der er tale om en stil inspireret af klassisk kinesisk billedkunst fra Tang-dynastiet, og ligesom med denne er yamato-e kendetegnet ved at have motiver med en todimensionel dybde, hvor folk typisk optræder med lys hudfarve samt små øjne og små munde. Yamato-e forestiller ofte landskaber eller scener, der typisk er skildret fra et øvre perspektiv, så det er, som om at man overvåger de tilstedeværende personer i deres privatliv, i stedet for at disse er blevet sat til at indgå i et opsat portræt. Og således opstår der et visuelt narrativ, ligesom en fortæller, der er til stede i historier uden at være en del af dem. Baggrunde optræder som regel delvise og udgøres i mange tilfælde af gyldne skyer, som er blevet indsat for at give billedet en slags ro, mens indendørs motiver skildres ved, at vægge eller tage mangler, så der dermed er direkte indblik ind i bygninger.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår denne stil opstod i Japan, idet de tidligste eksempler ikke længere eksisterer, men den blev især dyrket i de højere kredse, af hvilken grund motiver ofte skildrer aristokrater, hvorved denne type malerier har været med til at give indsigt i etikette og påklædning i fortidens Japan. Malerierne fungerede både som dekorationer, men også som illustrationer i fortællinger med tilhørende tekst. Som dekorationer anvendte man eksempelvis yamato-e på skydedøre og skriftruller. Ofte var der tale om idylliske, romantiske eller harmoniske motiver, hvor man forskønnede virkeligheden, hvilket dog blev gjort på simpel vis med komposition i fokus, selvom yamato-e også er kendt for sine udsøgte detaljer.

Yamato-e førte til udviklingen af nye stilarter i Japan, såsom ukiyo-e, der blev populær som træsnit. Yamato-e blev dog typisk malet på papir og fandtes dermed kun i et eller enkelte eksemplarer, hvilket også har gjort malerierne skrøbelige over for tidens tand. Derfor betragtes yamato-e som antikviteter, som ofte er at finde på museer, hvor de både anses for at være kunst, men også historiske dokumenter, idet de på visuel vis skildrer fortidens Japan.

Total Page Visits: 245 - Today Page Visits: 1