Chirashizushi er også kendt som chirashi sushi og er navnet på en japansk ret bestående af eddikemarineret ris, som toppes eller blandes med forskelligt tilbehør. Eddikemarineret ris anvendes blandt andet til sushi, og derfor er retten også kendt som barasushi, hvilket på engelsk oversættes til "scattered sushi" (spredt sushi), idet man som regel også anvender ingredienser fra sushi, hvilket blandt andet inkluderer fisk, skaldyr og diverse grøntsager. Hvis man ikke lige orker at lave sushi er chirashizushi derfor et nemt alternativ, og præcis ligesom med almindelig sushi, så findes der et utal af varianter inden for chirashizushi, idet man blot skal have en base af ris, som kan blandes eller pyntes med alle tænkelige former for topping, som tilmed kan arrangeres på æstetisk og indbydende vis, og derfor bliver chirashizushi da også serveret på restauranter, hvor retten indtages med spisepinde eller ske.
Chirashizushi opstod i Edo (nutidens Tokyo), og rundt omkring i Japan kan man i dag opleve et meget varieret udvalg af tilbehør, så generelt afhænger rettens udseende af region, ligesom man i hjemmet har frihed til at gøre brug af alt, man har til rådighed.