Grøn te

Grøn teTe blev bragt til Japan fra Kina i 800-tallet, hvorfra man ligeledes introducerede te-ceremonien sammen med Zen-buddhismen i 1191. Herefter begyndte japanerne selv at dyrke te, og dette blev således en udbredt og populær drik blandt overklassen såvel som almindelige borgere. Særligt grøn te blev populært og grøn te er nu blevet en fast bestanddel i japansk kultur og er i dag japanernes foretrukne te. Faktisk dyrkes der ikke andre tesorter end grøn te i Japan, men det bliver dog produceret og drukket på forskellig vis. Grøn te, der dyrkes i sollys kaldes for sencha, hvilket er den mest populære variant af grøn te i Japan, mens gyokuro er grøn te, der er dyrket i skygge for at hæmme planternes vækst, hvilket gøres for at forstærke både bladenes farve og smag. Der findes også en hybrid kaldet kabusecha, hvor planten dyrkes i sollys, inden den sættes i skygge en uge før høsten.

Når bladende høstes, kan de gennemgå forskellige processer, der resulterer i det endelige produkt, som kan variere i smag og udseende. Sencha er for eksempel hele teblade, der bliver rullet op og dampet til de bliver helt tørre, og når dette bliver gjort i dobbelt så lang tid kaldes det for fukamushi sencha, hvilket gør bladende mørkere og smagen kraftigere. Sencha der både består af blade og stilke kaldes for kukicha, og når man blander grønne teblade med brune ris hedder det genmaicha. Shincha er te, der høstes tidligt i sæsonen, mens bancha høstes sidst i sæsonen. Ristede teblade kaldes for hojicha, og tencha er tørrede flager af teblade, der har fået fjernet stilkene og som ikke er blevet rullet sammen, efter de er blevet dampet. Disse er ligeledes blevet dyrket i skygge og benyttes primært til at lave matcha, som er pulver lavet på grønne teblade. Dette anvendes både som te og som smagsstof i andre fødevarer såsom chokolade, is og kager. Som te bliver matcha opløst i varmt vand i modsætning til almindelig te, hvor smagen bliver trukket ud af bladene, som normalt ikke drikkes. Det er desuden matcha, der benyttes i japanske te-ceremonier.

I Japan er grøn te rangeret ud fra kvalitet, hvilket påvirker prisen. Gyokuro betragtes for eksempel for at være god kvalitet, og det er derfor dyrere end bancha, der i kontrast er den type grøn te med den laveste rangering. 

Total Page Visits: 496 - Today Page Visits: 1