Gyutan

GyutanGyutan er det japanske ord for oksetunge og samtidig navnet på en ret, der lige netop består af oksetunge, som er blevet skåret i tynde skiver og tilberedt på en grill. Typisk serveres gyutan med ris, suppe og sultede agurker, men det er dog også muligt at anvende kødet i andre anretninger. Gyutan er hentet fra det japanske ord for “okse” (gyu) og det engelske ord for “tunge” (tongue), og er en forholdsvis ny ret, idet den opstod i Sendai i 1948, da en lokal restaurantejer valgte at tage chancen og anvende oksetunger i sin madlavning. Dengang blev de tilsat salt under tilberedningen og gik derfor under navnet tanshio, der direkte oversat betyder tungesalt. Selvom der var tale om en bizar ret i forhold til japansk madstandard, så endte gyutan med at blive en regional delikatesse og er i dag et af Sendais store vartegn, idet mange kommer til byen for at prøve gyutan på nogle af de mange restauranter, der specialiserer sig i tilberedningen af oksetunger. Men retten er dog også blevet udbredt til resten af Japan og kan stort set nydes overalt i landet, ligesom det i mange supermarkeder er muligt at købe oksetunger i skiver, så man kan lave sin egen gyutan derhjemme.

 

Total Page Visits: 296 - Today Page Visits: 1