Gyutan

Gyutan

Gyutan er det japanske ord for oksetunge og samtidig navnet på en ret, der lige netop består af oksetunge, som er blevet skåret i tynde skiver og tilberedt på en grill. Typisk serveres gyutan med ris, suppe og sultede agurker, men det er dog også muligt at anvende kødet i andre anretninger. Gyutan er hentet fra det japanske ord for “okse” (gyu) og det engelske ord for “tunge” (tongue), og er en forholdsvis ny ret, idet den opstod i Sendai i 1948, da en lokal restaurantejer valgte at tage chancen og anvende oksetunger i sin madlavning, eftersom der i efterkrigstiden var mangel på fødevarer, så man derfor måtte spise, hvad der kunne spises. Dengang blev de tilsat salt under tilberedningen og gik derfor under navnet tanshio, der direkte oversat betyder tungesalt.

Selvom der var tale om en bizar ret i forhold til japansk madstandard, så endte gyutan med at blive en regional delikatesse og er i dag et af Sendais store vartegn, idet mange kommer til byen for at prøve gyutan på nogle af de mange restauranter, der specialiserer sig i tilberedningen af oksetunger. Men retten er dog også blevet udbredt til resten af Japan og kan stort set nydes overalt i landet, ligesom det i mange supermarkeder er muligt at købe oksetunger i skiver, så man kan lave sin egen gyutan derhjemme.

 

Total Page Visits: 456 - Today Page Visits: 1