Miso

Miso

Miso er en pasta fremstillet af naturligt fermenterede sojabønner, hvilket i århundreder har været anvendt i det japanske køkken som et krydderi, der er kendt for at tilføre den såkaldte umami-smag. Uden for Japan forbindes miso nok mest med et alternativ til klassisk bouillon, så mange kender primært miso fra misosuppe, der da også er en populær ret i Japan, men herudover anvendes miso som smagsforstærker eller tilsætningsmiddel i et hav af andre retter.

Der findes tre forskellige sorter af miso: Mamemiso, der udelukkende er lavet på sojabønner. Komemiso, der er lavet på sojabønner og ris. Mugimiso, der er lavet på korn og sojabønner. Disse tre typer af miso adskiller sig smagsmæssigt fra hinanden, men herudover findes miso også i forskellige smagsvarianter baseret på pastaens modnings- og gæringsproces.

Miso findes i forskellige farver alt efter sort og smag. Miso starter ud som en lysere masse og bliver mørkere, efterhånden som det modnes. Jo mørkere farve miso har, desto mere kraftfuld er smagen. Den mørke miso er derfor også den mest populære, idet denne besidder en kraftigere umami-smag, hvilket er det, som mange foretrækker ved miso. Selvom man kan købe færdiglavet miso i supermarkeder, så er der også mange japanere, der har deres egen miso stående i en beholder i hjemmet, hvor den får lov at modne, imens man løbende gør brug af den til madlavning. Eftersom miso er rig på vitaminer og mineraler tillægges den ofte helbredsgavnlige egenskaber.

Total Page Visits: 347 - Today Page Visits: 1