Sved og kropslugt

Sved og kropslugt

Menneskekroppen er forsynet med svedkirtler, der aktiveres i forskellige situationer, men hyppigst er det i forbindelse med temperaturskifte, idet svedens primære funktion er nedkøling af kroppen. Det drejer sig ikke kun om de ydre temperaturer såsom varme fra solen, men også kroppens indre temperatur, der kan blive forhøjet af blodtrykket - eksempelvis grundet stress, motion eller feber. Sveden består kun af vand og salt og er som udgangspunkt lugtfri, men kan dog antage en særpræget duft grundet faktorer som kost eller medicinforbrug. Den karakteristiske svedlugt opstår imidlertid først, når sveden er blevet udskilt, idet den dermed kommer i kontakt med hudbakterier, hvilket skaber en kemisk reaktion, som producerer lugtmolekyler.

Mennesket har to typer af svedkirtler: de ekkrine kirtler, som vi har over hele kroppen, og som vi alle er født med, og de apokrine kirtler, som vi udvikler under puberteten. Disse findes i forbindelse med hårsække og udvikles derfor sammen med kropsbehåring, hvorved de er mest udbredte i områder såsom under armene og rundt om kønsorganerne. Det er sveden fra de apokrine svedkirtler, som danner kropslugt, hvilket er forklaringen på, at visse mennesker både sveder og lugter mere end andre. De apokrine kirtlers aktivitet er nemlig betinget af genetik, da det er ABCC11-genet, der varetager deres funktion, og det forholder sig således, at visse etniske grupper har et inaktivt ABCC11-gen, hvilket kort sagt vil sige, at de producerer mindre kropslugt.

Hos europæere, sydamerikanere og afrikanere er ABCC11-genet ret udbredt, men blandt østasiater såsom kinesere, koreanere og japanere er genet stort set ikke eksisterende. Det vil for det første sige, at japanere generelt sveder mindre end eksempelvis vesterlændinge, men det betyder samtidig også, at de lugter mindre. Af den grund er deodoranter faktisk ikke så udbredt i Japan, og parfume er generelt meget mild, da man ikke har behov for at kamuflere dårlig kropslugt, hvilket for mange japanere kun opstår som følge af ens kost, således at især indtaget af kød har fået ry for at fremkalde svedlugt.

Da det for mange japaneres vedkommende kun er de ekkrine kirtler, der står for produktionen af sved, vil man også opleve, at japanerne ikke er badet i sved om sommeren, hvor temperaturen ellers når over 30 grader. ABCC11-genet står imidlertid også for produktionen af vådt ørevoks, og østasiater må derfor døje med tørt ørevoks.

 

Total Page Visits: 1087 - Today Page Visits: 1