Futoshiki

Futoshiki

Futoshiki er et logikspil, der minder om sudoku, idet spillet består af en plade med tomme felter, hvor der i nogle af disse er skrevet tal. Løsningen går ud på at udfylde de tomme felter med tal, så intet tal optræder i samme række og kolonne mere end én gang - så man til sidst har et såkaldt latinsk kvadrat. Der er således kun én måde at løse futoshiki på, og spillet findes desuden i forskellige sværhedsgrader, idet antallet af felter kan variere, således at antallet af tal også kan variere.

Futoshiki adskiller sig fra sudoku ved at have ledetråde i skikkelse af de to tegn > og <, der er placeret mellem nogle af felterne for at angive, at tallet i det ene af disse enten er højere eller lavere end tallet i det andet felt. På den måde kan man gradvist få bekræftet, om man er på vej mod den rigtige løsningen, efterhånden som man udfylder de tomme felter. Hvis der eksempelvis står et 2-tal med en > imellem feltet ved siden af, så kan man regne ud, at tallet i dette skal være 1. Hvis man har skrevet noget andet, ved man derfor også, at man har lavet en fejl et sted. Størrelsesforholdstegnene kan også pege op og ned.

Futoshiki blev opfundet i 2001 og er generelt nemmere end sudoku, netop fordi der findes ledetråde, men også fordi at standardstørrelsen typisk er 5x5 felter, mens den i sudoku er 9x9 felter, hvilket altså er langt mere tidskrævende.

Total Page Visits: 9 - Today Page Visits: 1