Dyrecafé

Dyrecafé

En dyrecafé er en café, hvor man ikke blot kan komme og spise og drikke, men samtidig interagere med dyr, så man altså får en oplevelse med sig under sit besøg. Typisk er der tale om en café, der tager udgangspunkt i et helt bestemt dyr, og derfor er der flere eksemplarer af dette til stede i caféen, så flere gæster kan underholde sig selv med et dyr, imens de nyder et måltid mad eller drikker en drink. Mange steder vil man også opleve, at maden er lavet med udgangspunkt i det pågældende dyr, hvilket caféens indretning ligeledes kan bære præg af.

Konceptet med dyrecaféer blev oprindeligt startet i 1998 i Taiwan, men fænomener har siden spredt sig til Japan, hvor der nu findes over 100 forskellige dyrecaféer rundt omkring i landet - de fleste af disse befinder sig dog i storbyerne, hvor dyrecaféer er særligt populære, fordi folk sjældent ser dyr eller ikke har mulighed for at have kæledyr, fordi de bor i lejligheder. Det at besøge en dyrecafé kan derfor være et slags fiks, der opfylder folks behov for nærkontakt med levende væsner, men netop fordi dyrecaféer er unikke, så er de dog også populære blandt turister.

Til at starte med var det kattecaféer, der skød frem i Japan, fordi katte er rolige og nemme at have med at gøre, ligesom der er tale om et ret almindeligt kæledyr, som man nemt kan tage vare på. Med tiden er der så opstået nye typer af caféer i Japan, hvilket blandt andet inkluderer hundecaféer, uglecaféer, slangecaféer, pindsvinecaféer og kanincaféer. Dyrearter udvælges ud fra deres temperament, ligesom man forholder sig til, hvor nemme de er at håndtere, så selv folk, der ikke er vant til at have med dyr at gøre, kan interagere med dem. Derfor er langt de fleste dyrecaféer centreret om almindelige kæledyr, mens de eksotiske dyr som slanger og ugler er håndtamme dyr, som trænes i at være i kontakt med mennesker, før de får lov at engagere sig med kunder.

På en dyrecafé betaler man som regel for at opholde sig ved et bord i en bestemt tid. I denne tid kan man så indtage mad og drikke, ligesom man får stillet et dyr til rådighed, som man bliver instrueret i at håndtere - ofte under opsyn fra personalet. Andre steder går dyrene frit omkring. På nogle caféer kæler man blot med dyrene, mens man på andre får lov at holde dem, ligesom man kan få taget billeder med dem. Alt dette har imidlertid også skabt et negativt fokus på dyrecaféer, idet dyrerettighedsorganisationer mener, at man tillægger dyrene stress, ligesom man heller ikke bryder sig om, at dyr benyttes i kommercielt øjemed. Andre peger på, at dyrene (især kæledyr) bliver stimuleret og beroliget af at være i kontakt med mennesker, mens man samtidig påpeger, at folk lærer at håndtere dyr, så de eksempelvis kan besøge en dyrecafé, inden de beslutter sig for at anskaffe sig et kæledyr.

Det er særligt brugen af eksotiske dyr, der møder kritik, fordi man på dyrecaféer kæler og interagerer med disse, hvilket vilde dyr ikke er skabt til, hvorimod kæledyr er blevet opdrættet til dette. Derfor er der blevet indført regler for, hvor længe en dyrecafé må holde åbent, så dyrene får den nødvendige hvile. Som kunde på en dyrecafé underskriver man heller ingen kontrakt, så der kan opstå diskussion om ansvaret, hvis et dyr ender med at såre en kunde. Ydermere er der også et problem med hygiejnen, eftersom levende dyr opholder sig i et område, hvor der bliver tilberedt og serveret mad. Nogle steder er dyrene dog adskilt fra spiseområdet, så det at indtage mad og interagere med dyr foregår separat. 

Total Page Visits: 528 - Today Page Visits: 1