Yokocho

Yokocho

Yokocho er den japanske betegnelse for sidegader og dækker især over de små gader i store byer uden særlig meget trafik. Det betyder imidlertid ikke, at yokocho er et stille sted, for begrebet anvendes typisk af de gågader, der er kendetegnet ved at være fyldt med beværtninger eller spisesteder, som også kaldes yokocho, og det kan derfor enten være et roligt eller travlt sted alt afhængigt af tidspunktet på dagen. Tidligt på dagen er de forskellige etablissementer som regel lukket, og en yokocho kan derfor være helt mennesketomt, mens det derimod kan være en dynamisk afkrog i storbyen om aftenen, hvor både lokale og turister kommer for at spise eller drikke i selskab med hinanden.

I storbyerne optræder yokocho ofte som snævre og kompakte sidegader, fordi husene både står tæt og er så høje, at det naturlige lys ikke kan oplyse dem. Det er heller ikke altid, der er gadelamper, så nogle steder kan man opleve, at der hænger lanterner, mens den eneste belysning andre steder stammer fra beværtningerne eller spisestederne, så en yokocho nærmest kan virke dyster. Den livlige atmosfære er dog med til at skabe en opløftet stemning, og det samme er duften af mad, som hænger i luften, og det samme gør tit dampen fra det. Det er heller ikke altid, der er plads til folk i de forskellige bygninger, der udgør gaden, så uden for disse kan der stå borde, som folk kan sidde ved, og i visse tilfælde er der ikke andet end en disk, hvor man kan tage plads på stole, så hvis alle pladser er taget, er man altså nødt til at vente, på at en af disse bliver ledig.

Dette kan i nogle tilfælde tage noget tid, for yokocho er blevet et populært sted i Japan at tage hen og opleve en livagtig stemning, så visse sidegader er blevet kendte seværdigheder, mens andre endnu er nogenlunde ukendte afkroge, som kun ganske få lokale vælger at gøre brug af. Mange yokocho har nemlig stamgæster, mens andre folk tilfældigvis kommer forbi efter arbejde eller en tur i byen. Eftersom yokocho netop betyder "en sidegade der ligger afsides hovedgaden", så er huslejen sjældent særlig høj, og priserne på mad og drikkevarer er derfor lavere end hos mere centralt beliggende restauranter og caféer. For at tiltrække kunder er de forskellige beværtninger og spisesteder ofte dekorerede og udstyret med et utal af skilte, så man udefra kan informere om alt det nødvendige, hvilket skaber et klassisk asiatisk bybillede, som mange vestlige turister finder tiltalende, mens det for asiatere selv vækker minder om deres egen kultur.

Total Page Visits: 250 - Today Page Visits: 1