Kaiju er betegnelsen for underlige væsner, men er i nyere tid blevet et synonym for de store monstre, der optræder i film, hvorved der er opstået en undergenre inden for katastrofegenren, idet kaijuer som regel optræder som altødelæggende væsner, som menneskeheden må kæmpe imod. Der er gennem tiden blevet introcuderet mange kaijuer, og mens nogle er blevet populære ikoner, så er der imidlertid andre, der er mere ukendte.
Dette er en liste over 10 knap så kendte kaijuer baseret på kendskabet til disse både i og uden for Japans grænser. Der er desuden kun medtaget kaijuer af japansk oprindelse, selvom monstre i udenlandske film også kan betegnes som kajiuer, og dette udelader eksempelvis den danske Reptilicus, der også kan kaldes for en kaiju.
10: King Caesar
King Caesar fik sin debut i “Godzilla vs. Mechagodzilla” fra 1974, hvor den optræder som en guddommelig vogter, der vækkes fra en evighedssøvn, da Mechagodzilla truer Jorden. King Caesar slår sig sammen med Godzilla, og sammen får det standset Mechagodzilla, hvorpå King Caesar vender tilbage til sin søvn. King Caesar optrådte først igen i Godzilla Final Wars fra 2004 med en mindre designændring, men den er generelt kendetegnet ved at være en legemliggørelse af en såkaldt shisa – løvehundestatuer fra Okinawa – der går på to ben. King Caesar er et vilddyr, der primært indgår i fysisk kamp, men den er også i stand til at opsuge energistråler og skyde disse tilbage mod sin modstander.
9: Jiger
Jiger er en dæmon-kaiju, der havde sin debut i “Gamera vs. Jiger” fra 1970, hvor Jiger præsenteres som en modstander til kajuen Gamera. Siden da har Jiger optrådt i forskellige medier som en af Gameras faste ærkerivaler. Jiger er da også en af de mere kreative kaijuer, idet den besidder mange forskellige evner såsom magnetsugekopper på fødderne og en såkaldt magnetum-stråle, der brænder alt i stykker. Med brug af dens hale kan den endda indgyde parasitter i sin modstander. Jigers design er også unikt og har gennemgået store udviklinger gennem tiden, men grundlæggende set minder Jiger mest af alt om en triceratops.
8: Moguera
Moguera er ikke et levende væsen, men derimod en robot, der havde sin debut i filmen “The Mysterians” fra 1957, hvor den benyttes som et våben af rumvæsner, da disse forsøger at invadere Jorden. Ikke desto mindre er Meguera baseret på en mulvarp, idet den er designet til at kunne grave sig ned og befærde sig under jorden. Af samme grund er dens næse et stort bor. Moguera gennemgik senere en designændring og blev gjort til et menneskeskabt våben mod Godzilla i “Godzilla vs. SpaceGodzilla” fra 1994, hvor den samtidig blev omdøbt M.O.G.U.E.R.A, hvilket er en forkortelse af Mobile Operations Godzilla Universal Expert Robot Aero-type.
7: Dogora
Dogora er en af de mere specielle kaijuer, idet der er tale om en rumcelle, der holder til over Jorden, hvor den derfor ikke lever. Dogora optrådte første gang i filmen med samme navn fra 1964, hvor den dog kun spiller en lille og nærmest ubetydelig rolle. I denne er Dogora skildret som en vandmandslignende substans, der svæver rundt over Jorden, hvor den udser sig kulreserver, idet den lever af at optage carbon. Dogora lader ikke til at have noget ansigt, og dens fulde form ses typisk i reklamer, hvor man også kan se, at den er i besiddelse af 5 nedre og 2 øvre fangarme, som den blandt andet kan foretage ødelæggelser med. Dogora har dog også optrådt i flere spil samt anime-filmen “GODZILLA: Planet of the Monsters”, hvor den kostede millioner af menneskeliv.
6: Zigra
Zigra optrådte første gang i “Gamera vs. Zigra” fra 1972, hvor den præsenteres som en modstander til Gamera. Der er tale om en kaiju, som stammer fra rummet, men Zigras design er dog inspireret af en troldhaj. Zigra er derfor kendetegnet ved at have finner, en lang næse og en udadstående mund med skarpe tænder. Zigra lever da også i vand, og det er derfor, den udser sig Jorden, som den vælger at slå sig ned på, men hér kommer den altså i konflikt med Gamera, der siden har haft Zigra som rival, når Zigra har optrådt i andre medier. Zigra besidder mange specielle egenskaber såsom forskellige lysstråler med hver deres effekt.
5: Daigoro
Daigoro er kendt for at være en af de mere komiske og nuttede kaijuer, idet den minder om en flodhest, der går på to fjederagtige ben. Daigoro betragtes da heller ikke som en trussel eller fjende af menneskeheden. Tværtimod frelser Daigoro Jorden, da den første gang optræder i filmen “Daigoro vs. Goliath” fra 1972, hvor Daigoro altså spiller helterollen, hvorimod skurken er en anden kaiju kaldet Goliath, som stammer fra rummet. I filme mister Daigoro sin mor, der dog slet ikke ligner Daigoro. Siden da har Daigoro blandt andet optrådt i spil og tegneserier, men det er ikke blevet til andre filmroller. Daigoro er blandt andet i stand til at spy ild fra sin mund.
4: Gappa
Gappa er en temmelig ukendt kaiju, eftersom den kun har haft en enkelt optræden, hvilket skete i dens debutfilm “Gappa” fra 1967. I denne optræder dog tre Gappaer i skikkelse af et voksent par og deres unge, som bor på en ø kaldet Obelisk Island, hvor et japansk forskerhold imidlertid vælger at stjæle ungen, hvilket får dens forældre til at gå amok i Japan. Gappas design er inspireret af en grif, men de har dog et mere øgleagtigt udseende, idet de er grønne med skæl og desuden har en lang hale og dragevinger, som de kan flyve med. Hanner og hunner adskiller sig fra hinanden, eftersom hanner har længere horn. En Gappa har forskellige evner såsom varmestråler.
3: Gaira
Gaira optrådte første gang i “The War of the Gargantuas” fra 1966, hvor den præsenteres som efterkommer af Frankenstein sammen med sin bror Sanda. De to er tilsammen kendt som gargantuaer. Gairas udseende minder derfor om Frankenstein, men den er imidlertid også meget behåret ligesom King Kong. Gaira er desuden usædvanligt høj, og skaber derfor ravage, når den går amok i det menneskelige samfund, hvor den end ikke afholder sig fra at spise mennesker. Gaira besidder forskellige egenskaber, idet den blandt andet kan regenerere sig selv, mens den i visse udgaver kan ændre størrelse. Siden sin debut har Gaira optrådt i forskellige medier med forskellige designs
2: Gezora
Gezora er en muteret blæksprutte, der havde sin debut i filmen “Space Amoeba” fra 1970. Her bliver Gezora skabt, da en organisme fra rummet ankommer til Jorden, hvor den får dyr til at vokse til dobbeltstørrelse. Det første af disse er Gezora, der bliver i stand til at gå på 2 af sine tentakler, så den kan invadere en ø og her sprede skræk blandt beboerne, når den med to af sine andre tentakler ødelægger bygninger. Eftersom Gezora blot er en almindelig forstørret blæksprutte, har den ingen overnaturlige egenskaber. Gezora har primært optrådt i bøger og spil.
1: Gabara
Gabara er en af de mere ukendte kaijuer, selvom denne ellers er en del af Godzilla-franchiset. Gabara havde nemlig sin debut i “All Monsters Attack” fra 1969, hvor den spiller skurkerollen, idet den driller Godzillas søn, Minilla, som til sidst vælger at gøre modstand over for Gabara. Hele filmen er henvendt børn, og temaet er derfor mobning, så Gabara er generelt ikke særlig uhyggelig, og så er der desuden det finurlige, at den faktisk kun optræder i en drengs fantasi. Alligevel lader Gabara til at eksistere, eftersom den spiller roller i senere medier, hvor Gabara blandt andet præsenteres som en muteret frø. Dog ligner den mest et firben med katteagtige træk, og den har endda hår på hovedet. Gabara har flere forskellige angreb – heriblandt evnen til at give andre stød.